La Salonul de Vară al plasticienilor, ochiul are de unde alege

La Salonul de Vară al plasticienilor, ochiul are de unde alege
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

A fost nu vernisaj, ci... vernisiaj, adică lăsând semn în urmă, precum corabia cu vânt bun din pupa! 37 de plasticieni gălăţeni expun în cadrul Salonului de Vară al Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Este pentru al doilea an când saloanele s-au "îndesit" astfel şi cu o ofertă estivală de excepţie. Preşedintele filialei, plasticianul Sava David, pune însă în continuare presiune pe membri: la vernisajul expoziţiei de care ne vom bucura până mâine, 23 iunie, anunţa că selecţia riguroasă de până acum a lucrărilor primite în expoziţie va fi pe viitor şi mai pretenţioasă, apelându-se şi la expertiza unor specialişti din afara filialei, pentru ca doar 15 artişti cu lucrările cele mai bune să fie expuşi la saloane. De altfel, nu pentru prima dată, şi preşedintele filialei UAP, şi criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei atrag atenţia numerosului public aflat la vernisaj (plasticieni, oameni de cultură, elevi, iubitori de artă, inclusiv colecţionari activi) prin câteva nume, care să exemplifice paleta cu totul diferite de tehnici şi de stiluri din expoziţie.

La prezentul vernisaj, criticul observa de pildă lucrarea figurativă în ulei lui Gheorghe Miron (de altfel, foarte fotografiată de fotografii de artă, dar şi cu telefoanele), laviul subtil al Janei Andreescu, Sorina Fădor Vădeanu - metaforă în material textil, compoziţia filosofică a lui Ştefan Axente, în ulei, sau Ioan Murariu Neamţ, în ulei - fauvist acum. I-am reţinut şi pe Raul Popa, artist expus şi la Barcelona, în Muzeul European de Artă Modernă, acum cu un portret remarcabil, Irina Panţiru (natură statică, ulei, în tehnică renascentistă), Liliana Tofan (linogravură - chiar matriţa, înrămată), Vasile Neagu, în culori metafizice, un neaşteptat Cornel Corcăcel, futurist à la Giacomo Balla, internaţionalul Florian Crihană. I-aş remarca însă şi pe o parte, măcar, dintre sculptorii expuşi: Valentin Popa, cu o superbă sculptură în metal,  Andrei Vădeanu, energic, ca de obicei, în metal, Denis Brânzei, în lemn, Sergiu Dumitrescu - lemn, piatră, metal, Relu Angheluţă - marmură.

Din culise: actriţa Oana Preda, însoţită de junior, David, deja actor, a încercat câteva selfie-uri lângă pânza lui Miron, care o înfăţişa pe actriţă în rugăciune, în faţa unei superbe icoane bizantine.

Şi medicul veterinar Cornel Gingăraşu, obişnuit al vernisajelor de la Muzeul de Artă Vizuală, la Galeriile "Mantu" sau în alte spaţii de expunere, a avut parte de o surpriză: cunoscut pentru premiile sale în domeniul fotografic, el a putut observa şi doi porcuşori de Guineea, aduşi de o tânără la intrarea în Galerie.

Prezenţe neaşteptate la vernisaj

Preşedintele Filialei UAP Galaţi, plasticianul Sava David, a observat la vernisajul Salonului de Vară al plasticienilor gălăţeni absenţa, la astfel de evenimente din viaţa comunităţii artistice, tocmai a studenţilor de la Arte. La vernisaj au participat însă doi poeţi ruşi avangardişti, alături de o pictoriţă şi poetă din Turcia, veniţi la Festivalul "Antares", precum şi o tânără din Albania, aflată la studii universitare.

 

Citit 2334 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 01:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.