Sâmbătă, Sânzienele se prind în horă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sâmbătă, Sânzienele se prind în horă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sâmbătă, creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, proorocul a cărui principală menire a fost, potrivit teologilor, să pregătească venirea lui Hristos pe Pământ


Creştinii ortodocşi sărbătoresc, în fiecare an, pe 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În popor, ziua mai poartă numele de Sânziene sau Drăgaică şi, la fel ca toate celelale sărbători mari, are o componentă teologică şi una care ţine de tradiţie.

Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, cu şase luni înainte lui Iisus. Ca şi naşterea lui Iisus, şi cea a lui Ioan a fost vestită de Arhanghelul Gavriil. Trimis de Dumnezeu, îngerul i-a spus preotului Zaharia, care îşi pierduse speranţa de a deveni tată, că soţia sa, Elisabeta, va aduce pe lume un prunc. Pentru că s-a îndoit de spusele îngerului, Zaharia a amuţit şi n-a mai scos o vorbă până la naşterea fiului său. Se spune chiar că Ioan a săltat în pântecele Elisabetei, când aceasta a întâlnit-o pe Fecioara Maria, şi Ea însărcinată cu Hristos. Ioan va deveni prooroc.

De la evanghelistul Matei aflăm că Ioan purta, în perioada în care a propovăduit venirea lui Hristos, haină din păr de cămilă, încinsă cu o curea din piele. Teologii vor da diverse interpretări acestui port şi vor încerca să afle cât de relevante erau, ca simboluri, straiele şi materia primă din care acestea fuseseră confecţionate. Proorocul s-a hrănit cu lăcuste şi miere sălbatică. După mulţi ani în care s-au lăsat înşelaţi de traducere, parte dintre teologii români au descoperit că "lăcustele" pe care le mânca Ioan n-au fost, de fapt, insecte, ci fructe care poartă acest nume.

Potrivit evanghelistului Matei, Iisus spune despre Ioan: „Adevărat zic vouă: nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi, cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decât el" (Matei 11, 11). Sfântul Maxim Mărturisitorul înţelegea, din aceaste cuvinte, că “se credea că Ioan a dobândit prin contemplaţie toată cunoştinţa îngăduită aici, cunoştinţa cea mai mică şi cea mai de pe urmă în viaţa viitoare e mai mare decât cea de aici".

Ioan Botezătorul, cel care spunea “Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”.

De fapt, spun teologii, principalul mesaj al lui Ioan a fost "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împăraţia cerurilor!", iar principala sa menire a fost să pregătească poporul lui Israel pentru venirea lui Iisus Hristos, Mesia.

Naşterea este doar una dintre cele şase sărbători pe care Biserica Ortodoxă Română i le închină Sfântului Ioan Botezătorul. Mai sunt: zămislirea (23 septembrie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie) şi a treia aflare a capului (25 mai).

 

Citit 3092 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.