Dramă şi supercomedie, la "Fani Tardini"

Dramă şi supercomedie, la "Fani Tardini"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Final de stagiune şi la Teatrul Draamatic "Fani Tardini". Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19,00, în Sala Sudio, se va juca spectacolul „Jurnalul fericirii”, după Nicolae Steinhardt, cu secvenţe din saga autentică a persecuţiilor bolşevice din Basarabia. Cu „o estetică a tăcerii în teatru”, spune regizorul Eugen Făt, autorul scenariului.

Protagonista spectacolului, actriţa Veronica Păpuşă, chiar a trăit, ca fiică de preot într-un regim ateu sovietic, teama şi descurajarea. Iar bunicul său a fost arestat şi dus la execuţie - din fericire, la el gloanţele s-au terminat - povestea actriţa, care, ca elevă, a fost apoi chinuită de colege. În rolul arestatei, actriţa „a captivat, a creat emoţie şi a surprins într-un mod pozitiv publicul brăilean şi gălăţean. Ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că rar am putut vedea un actor care îşi dă frâu liber emoţiilor şi plânge la finalul piesei, fără teamă, fără ruşine faţă de publicul său. Însă acest OM este Veronica” - scria după premieră revista Star Gossip Magazine. Frumoasa actriţă de pe scena Naţionalului din Chişinău, cu roluri principale, cu şansa de a juca în Germania, a acceptat după Revoluţie invitaţia de a intra, împreună cu soţul ei, în echipa Dramaticului nostru.

Convingător acum în fiece amănunt al rolului miliţianului, actorul Petrică Păpuşă, soţul actriţei, priveşte parcă publicul cu mila călăului, fără să fie nevoie să şi bată cu bastonul.

Lăcrămioara Dumitraşcu a realizat un decor realist, înfricoşător, cu sârmă ghimpată, garduri şi lumini care pendulează neliniştitor.

Fulminant

Duminică, 25 iunie, de la 19,00, în Sala Mare (şi peste tot!) se joacă, fulminant, „O scrisoare... pierdută”, după I. L. Caragiale, spectacol de autor tot de Eugen Făt. Ultimul spectacol înainte de vacanţa actorilor. Gagurile sunt superbe, sala de spectacol devine la un moment dat scenă, de la balcoane şi până la rampă, se joacă din culise până în hol, totul este de o veselie bufă, ca într-o "Chiriţă" modernă sau "Ubu roy"! Parcă nici nu ştim piesa: în spaniolă sau în maghiară, cu mici actualizări şi ceva tăieturi în text, râzi de mori. Sunt formidabili Carmen Albu (Zoe) şi Ion Moldoveanu (Tipătescu). Întreaga distribuţie străluceşte: Petrică Păpuşă (Trahanache), Dan Căpăţână (Agamiţă), Gabriel Constantinescu (Cetăţeanul turmentat), Răzvan Clopoţel (Pristanda, primul actor aplaudat, chiar înainte de spectacol), Vlad Ajder (Caţavencu), Lică Dănilă (Farfuridi) şi George Breabăn (Brânzovenescu), trei copii minunaţi - Sara Drăguţ, Rareş Jaşcu şi David Călinescu şi figuraţie mare. Două ore de râs, chiar şi în pauză!

Citit 1553 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.