Muzică veche. “Prin cântare suntem mai curaţi şi mai apropiaţi”
Foto: Ahriva ADJ

Muzică veche. “Prin cântare suntem mai curaţi şi mai apropiaţi”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Iubitorii de muzică veche au avut ce asculta, weekendul trecut, la Galaţi. În grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Festivalul Internaţional de Muzică Veche Tradiţională „Dimitrie Cantemir“. Pe scenă au urcat: formația „Murza“ din Ucraina, familia Ali Riza Erdogan şi Alev Gafar din Istambul, Turcia, ansamblul de dans tradițional „Olympos“, formația „Psaltirion“ cu soprana Adelina Diaconu de la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galați şi Formația „Kalofonis“ din Galați.
Sute de gălăţeni au asistat la spectacolul care s-a prelungit peste ora anunţată pentru închidere.
În cuvântul de la finalul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a susţinut că „voievodul, savantul şi cărturarul Dimitrie Cantemir a ştiut să respecte cultura lui, dar în acelaşi timp a știut să respecte şi cultura altora. El a cunoscut foarte bine muzica din Imperiul Otoman, fiind şi cel care a scris un vast şi extraordinar tratat de muzică, ce include 450 de piese instrumentale, ca un exerciţiu de cooperare culturală, căci prin cântare suntem mai curaţi şi mai apropiaţi“.
Această a doua ediţie a festivalului a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Gălăţean, în colaborare cu Muzeul Eparhial, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Galaţi.        

Citit 1270 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iulie 2017 22:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.