Cele mai lungi aplauze, pentru succesul lui FLORIAN DORU CRIHANĂ
Foto: ”Viața liberă”, Victor Cilincă

Cele mai lungi aplauze, pentru succesul lui FLORIAN DORU CRIHANĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guido Raimondi, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului - CEDO, i-a achiziţionat două lucrări, cu certificate de autenticitate! Autorul se sfia să-mi spună, a trebuit să-l trag de limbă, după vernisaj! Modest, se arătase bucuros de atâta audienţă, cică era obişnuit în ţară cu un public de câteva priviri. Exagera...

Acum, pe 17 iulie, la Galeria de Artă "Nicolae Mantu", la vernisajul expoziţiei lui Florian Doru Crihană, "Bolognia, o impresie satirică", a fost lume. Artistul ne-a lăsat cu gura căscată doar înşirând ce-l aşteaptă în general: o expoziţie de două săptămâni în Elveţia (redivivus, "la cererea publicului"), apoi acasă, doar cât să-şi îmbrăţişeze soţia şi, ţup!, la Potsdam, Germania, cu altă expoziţie, iar acasă, iar soţia, dar repede spre Veneţia, unde a mai expus... O păsărică ne şopteşte că ar urma şi o expoziţie peste Ocean.

Artistul a studiat şi a desenat serii de "fabule" în culoare, despre Veneţia, Legnica, Brugge, Sacile, Pordenone, Potsdam, Strasbourg, Istanbul, Fribourg, La Reole, Paris, Berna, Galaţi, Brăila, Bologna, New York. Lucrări cu cifru (legendele, studiate la faţa locului sau ca acum, pe net, sunt explicate pe un panou): de pildă, aluziile la măgari pornesc de la numele vechii familii bologneze Asinelli.

Peste două minute, ca niciodată, aplauzele de final, încununând un succes certificat în Occident. A fost prezentă, discret, şi promotoarea artiştilor noştri, tânăra plasticiană gălăţeancă Rodica Costianu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Paris, cofondatoare a Asociaţiei Pariziene a Artiştilor Români, strămutată în 2015  de la Paris la Fribourg, Elveţia, unde l-a ajutat şi pe gălăţean să expună, în primăvară, la Galeria Cathédrale.

Zece picturi semnate Crihană sunt în Colecţia de artă a Muzelui “Don Quijote” din Goslar, Germania, alături de lucrări de Picasso,  Dali, Gustave Doré, Wiliam Hogarth, Le Corbusier, Paul Flora. I s-au publicat două lungi interviuri în revista "Epsilon", Atena. În 2014, ziarul "Le Monde" i-a publicat o lucrare, iar revista "Migranti",  Roma, chiar o serie întreagă: 40 de lucrări.  Editura de artă "Kerber" i-a publicat monografia “Satirische idyllen”.

Citit 1259 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.