Sophia Antohi a luat Marele Trofeu în Armenia

Sophia Antohi a luat Marele Trofeu în Armenia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La doar şapte ani, gălăţeanca Sophia-Ioana Antohi a fost nu numai singurul român participant la a IV-a ediţie a Festivalului internaţional “Championship of Caucasus 2017” (22-26  iulie, la Erevan, capitala Armeniei), dar şi câştigătoarea Marelui Trofeu, printre copii din foarte multe ţări!

Elevă, de un an şi jumătate, la „CrissMusic Canto School” Galaţi, e o curajoasă: “Mama m-a întrebat dacă vreau să particip la concurs, iar eu i-am spus că vreau şi am mers cu avionul până în Armenia.” Are deja o groază de premii, nu le mai ştie.

Am stat de vorbă cu profesorii şi laureata, acum în vacanţă. Se teme de clasa a II-a? Nu, “pentru că am învăţat în particular cu o doamnă profesoară şi acum fac de clasa a II-a.” Se va înscrie la Colegiul “Costache Negri”.

Şcoala e înfiinţată şi condusă de mezzosoprana şi cântăreaţa de muzică uşoară Cristina Vasopol, celebră după fulminantul său triumf de la “Vocea României”, şi de soţul său, tenorul Valentin Vasopol. Şi-a văzut profesoara la televizor abia în reluare, nu în direct, căci “eu eram la şcoală atunci, am văzut-o doar în poze.”

Ce cântăreţ admiră? Pe profesorii ei de canto. O întreb dacă ştie ce înseamnă numele ei - “Sophia”, adică “Înţelepciune”, în greacă. Ştie, i-au spus părinţii.

Întreb dacă nu i-a fost teamă să plece atât de departe, ”Nu. M-am dus, că trebuia!” A stat la geam în avion. Ca să ajungă la Erevan, au zburat trei ore de la Chişinău, unde fetiţa participase, în mai, la Festivalul internaţional ”Mărul de Aur”, organizat de Inesa Bobeică, cu care au plecat acum spre Erevan. La întoarcere, din cauza furtunii, au stat 14 ore pe aeroport, îşi aminteşte profesoara Vasopol. O întreb pe Sophia dacă se aştepta la marele premiu şi spune că nu.

Sophia urmează şi baletul, la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, de când era “mai tânără”. Îi place şi pictura, şi franceza, şi engleza, şi pianul. Se joacă atunci când termină la canto. Are un frate mai mare cu şapte ani şi o prietenă. Nu se joacă pe calculator. Are doi cactuşi, pisici şi căţei. Stă la casă.

Sophia va mai concura la Festivalul Chriss Music, apoi la “Mărul de Aur” - Chişinău. E invitată apoi la un festival în Malta.

Munca muzicii, de la patru ani şi jumătate!

Sophia Antohi face măcar două ore de pregătire canto pe zi, uneori chiar şi patru. Ce ai învăţat? - o întreb. "Am învăţat mai multe - vibrato, să respir cum trebuie, să fac glissando...". Face şi anatomie, ca să înţeleagă "instrumentul" muzical. "Sophia a venit la noi la şcoală când avea patru ani şi jumătate", îşi aminteşte profesorul Valentin Vasopol. "Este la o vârstă fragedă, dar se pare că are "lipici" şi "dulceaţă""...

Citit 3146 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.