De astăzi, Alexei Mateevici are soclu la Movileni. Monumentul este realizat de sculptorul tecucean Dan Mateescu

De astăzi, Alexei Mateevici are soclu la Movileni. Monumentul este realizat de sculptorul tecucean Dan Mateescu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De la ora 10,00, în faţa Şcolii Gimnaziale “Alexei Mateevici”  din comuna Movileni, are loc astăzi, 19 august, inaugurarea bustului poetului basarabean care a lăsat literaturii române un adevărat imn de ţară: poemul “Limba noastră”.

Monumentul este realizat de cunoscutul sculptor tecucean Dan Mateescu, autor, printre altele, al frumoasei galerii de busturi în piatră ale unor oameni de seamă din Tecuci, ridicată în Parcul “Al. I. Cuza” din municipiu – aflăm de la jurnalistul tecucean  Iancu Aizic. Cu această ocazie, va avea loc, până la 14,00, o manifestare culturală dedicată poetului care, în timpul Primului Război Mondial, a trăit pentru o vreme, ca preot militar, şi pe aceste meleaguri.

La 22 iulie 1995 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ca strofele 1, 2, 5, 8 și 12 din „Limba noastră“ să fie textul Imnului Naţional.

Precizăm şi că duminică, 13 august, cu ocazia trecerii unui veac de la moartea poetului şi a victoriilor românilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în Sala “Helios” a Bibliotecii “Ştefan Petică” din Tecuci, a fost lansată cartea “Scrieri de pe frontul românesc” (Scrisori, poezii și traduceri) – volum îngrijit şi cu un studiu introductiv şi cronologie semnate de prof. Ştefan Andronache, cunoscut monograf tecucean, cu o traducere a scrisorilor semnată de profesor, alături de Vera Osoianu şi Lidia Petriş.  O prezentare de suflet, bine documentată, a fost făcută de către protopopul Gheorghe Joghiu, de la Protopopiatul Tecuci şi prof. Vladimir Radu.  A fost vernisată tot atunci şi expoziția „Alexei Mateevici prin România”, realizată de acelaşi profesor Andronache, care a oferit şi diaporama „Drumurile lui Alexei Mateevici pe meleaguri vrâncene și tecucene”.

Citit 2497 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2017 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.