Palatul Chrissoveloni trebuie să îşi regăsească rostul!

Palatul Chrissoveloni trebuie să îşi regăsească rostul!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Palatul familiei Chrissoveloni de la Ghidigeni găzduieşte, în această săptămână, a doua ediţie a workshopului de arhitectură „Întâlnire la Palat”.

Irina Gudană, studentă la Universitatea de Arhitectură şi urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, iniţiatoare a acţiunii, ne-a declarat: „Ceea ce ne-am dori este ca palatul să îşi recapate strălucirea. Am început deja să căutăm posibile destinaţii pe care acesta le-ar putea căpăta. Sigur, reabilitarea este posibilă, dar ea ar fi doar un prin pas. La ce bun să investeşti şi să o reabilitezi integral, dacă după aceea pui lacătul pe poartă şi nimeni nu mai aude nimeni nimic despre el? Atunci când a fost construit palatul - exploatând foarte frumos împrejurimile - era centrul unui întreg sistem. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Organizând aceste întâlniri, aici, la palat, vrem să atragem atenţia asupra valorii sale istorice, să îl aducem în atenţia specialiştilor, dar şi a oamenilor din afara fenomenului, care merită să îi cunoască istoria. Şi vrem, cu ajutorul profesorilor şi invitaţilor noştri de seamă şi cu ajutorul proprietarului, să reuşim să găsim soluţii viabile”.
„Palatul plăcerilor”, aşa cum era cunoscut pe vremea când aici locuia familia Chrissoveloni, le-a fost confiscat proprietarilor de drept de către comunişti. De-a lungul timpului, a avut mai multe utilităţi. A fost spital de campanie şi orfelinat. Din 2002, le-a fost retrocedat urmaşilor familiei boiereşti. De altfel, în 2015, la prima ediţie a workshopului de arhitectură „Întâlnire la Palat” a participat şi Jean Chrissoveloni, moştenitorul familiei.

Citit 2875 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2017 19:29

2 comentarii

 • postat de Irina
  Duminică, 03 Septembrie 2017 11:40
  Este o initiativa excelenta, binevenita, toate felicitarile si consideratia organizatorilor! Romania are atata nevoie de astfel de proiecte! Prin familia mea, suntem legati emotional de acele locuri...
  0
  2
  Raportează
 • postat de marius
  Marți, 29 August 2017 20:53
  merita facut la palatu de la ghidigeni pentru care stiu ca am peratacu copelia acolo in perioata 1995 pana 2002 cant sa inchise camin de copii stiu foat bune cum era acolo
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.