Salonul de toamnă, mai bogat şi mai preţios ca niciodată!

Salonul de toamnă, mai bogat şi mai preţios ca niciodată!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Luni seara, 18 septembrie, la vernisajul „Salonului de toamnă”, un record: 41 de plasticieni gălăţeni, fiecare cu o singură lucrare - spaţiul Galeriei de Artă „Nicolae Mantu” dovedindu-se oricum insuficient faţă de oferta artistică „coaptă” acum. Şi am aflat că selecţia a fost mult mai riguroasă decât în trecut, fiind chiar şi lucrări refuzate.

Admirăm stiluri diferite, de la stilizare modernă, la baroc flamand şi tehnici diferite: grafică, pictură, sculptură. „Niciodată nivelul unui salon al nostru nu a fost atât de ridicat”, îi mărturisea preşedintelui Filialei UAP, Sava David, puţin înainte de vernisaj, managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu. „Astă seară avem câteva surprize” - a anunţat David. Era vorba despre prezenţa unor personalităţi din arte perechi. Precum cea a arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul clădirii noii Primării şi a viitorului Muzeu de Artă Vizuală. „O altă surpriză extraordinară este prezenţa unei mari artiste, venită de la Bucureşti, o personalitate specială”: plasticiana şi profesoara gălăţeană Angela Tomaselli, care a îndrumat paşii multor plasticieni de marcă de la noi şi cea care a dus numele oraşului nostru la Bucureşti.

Într-o atmosferă foarte prietenoasă (şi foarte-foarte aglomerată!) a fost sărbătorită ziua de naştere a pictorului de excepţie Cornel Corcăcel, prezenţa numeroasă a elevilor săi la eveniment fiind şi explicaţia afluxului neobişnuit de mare a publicului, şi aşa numeros la vernisajele Galeriei. Este de remarcat şi că profesorul îi atrage, la toate manifestările din Galerie sau la Muzeul de Artă Vizuală, pe elevii care pot astfel să întâlnească mari artişti, să afle ceva în plus despre tainele creaţiei, să onoreze Arta şi să trăiască emoţia viitoarelor lor vernisaje. „Un profesor de excepţie, un mare câştig pentru Liceul de Artă, un artist dedicat” - i-a făcut David un „crochiu” verbal. „A fost aproape peste puterile noastre!”, a evocat preşedintele Filialei efortul realizării picturilor murale din noua Primărie, numind „un sacrificiu extraordinar” munca de două luni fierbinţi şi la propriu, pe schele, a artiştilor Gheorghe Miron şi Irina Panţiru (lucrarea ei în expoziţie, minuţioasă şi simbolică, se bucură chiar şi de o ramă specială, barocă!)

Directorul Nanu a felicitat Filiala UAP „pentru consecvenţă”, mărturisind luni că, iniţial, s-a îndoit că va fi posibil să fie ţinute consecvent patru ediţii ale salonului pe an, faţă de tradiţionalele două, însă acestea au continuat nu numai să existe, dar şi să fie din ce în ce mai bune. A vorbit despre artişti şi despre lucrări criticul de artă Mariana Cocoş.

Citit 2138 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.