Tecuciul devine capitala aforismului românesc şi internaţional

Tecuciul devine capitala aforismului românesc şi internaţional
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Academicienii Naji Naaman, editor şi scriitor libanez, şi Nicolae Dabija, redactor-şef al „Literatura şi Arta”, Chişinău, fondator al publicării în grafia română, încă înainte de Revoluţie, vor fi oaspeţii de onoare ai Tecuciului, la primul Festival Internaţional de Aforisme pentru Românii de Pretutindeni, ce se va desfăşura exact la Tecuci, între 5-7 octombrie.

La festivalul, putem zice, al scriitorului Vasile Ghica, juriul este în mare parte gălăţean: „trei scriitori de înaltă  clasă, exigenţi, dar drepţi”, după cum declara subtilul aforist într-un interviu acordat Elenei Tudor în „Ziarul Zona”: prozatorul şi criticul literar gălăţean Teodor Parapiru – preşedinte, poeta tecuceancă Nicoleta Pelin, scriitorul şi criticul literar A. G. Secară. Şi vor fi cel puţin 50 de concurenţi „în luptă”!

Iniţiator, un aforist de marcă, apreciat în Europa şi în Orient, un patriot pentru spaţiul tecucean şi al ţării sale: profesorul tecucean Vasile Ghica, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Cetăţean de Onoare al municipiului Tecuci, apreciat în ţară şi străinătate, cu volume de aforisme publicate şi "afară", în multe limbi, inclusiv în Orient, premiat peste hotare. Premierea va avea loc pe 6 octombrie, iar aforismele premiate vor fi publicate în antologie.

Organizatori ai ineditului eveniment internaţional, care se bucură şi de ajutorul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sunt scriitorul tecucean Vasile Ghica şi Fundaţia Pelin, condusă de Eugen Doru Pelin.

Mai există un astfel de festival internaţional „uimitor” la Torino, cu participare a până la 1.500 de concurenţi din lume. Asociaţia Aforismului din Torino a editat, printre alte antologii, una pentru România.

Încercând, se vede, să facă din Tecuci o capitală internaţională a aforismului, profesorul Ghica declara: ”Eu sunt convins că ierarhizarea localităţilor este arbitrată de cultură, nu de numărul locuitorilor şi nici de distanţa faţă  de Capitală”.

Citit 3069 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.