Comedie politică pe muzică din ”Ernani”

Comedie politică pe muzică din ”Ernani”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2016, la "Bulandra", regizorul Andrei Şerban interpreta trei roluri într-o montare a sa, musicalul Car(o)usel"! Vrăjitorul scenei obişnuieşte să joace, la repetiţii, în faţa actorilor, rolul fiecăruia. Pare să fie una dintre explicaţiile pentru reuşita "comediei plăcute", scrise în tinereţe de strălucitorul Bernard Shaw, prezentă în Festivalul de comedie de la Galaţi: "Soldatul de ciocolată".

O rară ocazie de a vedea cum actorii parcă locuiesc în scenă, mergând şi vorbind firesc, fără a afişa convenţia. Ca să nu mai spunem despre ritmul de joc, cuceritor; două ore şi 45 de minute trec rapid! Rareori se exagerează (într-o scenă cu tava a personajului Luka, altfel jucată cu şarm).

De remarcat, costumele bogate, o încântare de culoare, realizate de scenografa Anka Lupeş, new-yorkeză de origine română. Te amuză şi decorul, ultrafuncţional şi realizat cu artă. Până şi tapetul, cu cai şi călăreţi, răspunde unei replici despre "cai verzi pe pereţi"; doar că e puţin cam modern pentru restul decorului.

Scenografa, care a urmat Arhitectura la Bucureşti şi Fashion Institute of Technology la State University of New York, a lucrat şi pentru londonezul "Old Vic", newyorkezul "La MaMa", mari teatre americane, Teatrul Naţional din Seul, lucrând pentru Andrei Şerban şi la montarea "Soldatului de ciocolată" la fabulosul Teatrul de Dramă Maly din Sankt Petersburg, unde românul a fost chemat să monteze de celebrul director artistic Lev Dodin. Dacă noi am aplaudat în piesă "fabula" ameninţării ruseşti, şi ruşii au aplaudat, la ei, cu gândul probabil la americani. Oricum, piesa a fost montată înainte de Brexit, acum devenind şi mai actuală, în contextul catalan.

Comedia bufă este subliniată de muzică - fragmente din "Ernani", după cum anunţa regizorul, care a montat mult şi operă.

Elveţianul căpitan "de ciocolată" Bluntschli - Elveţia fiind simbolul neutralităţii - ajunge voluntar în războiul sârbo-bulgar din 1885 şi este interpretat cu şarm de Alexandru Papadopol, cunoscut actor de film şi seriale, cu premiu la Salonic. Din distribuţie, care joacă excelent, mi-au mai plăcut în special seniorul Constantin Cojocaru, Alina Berzunţeanu, Nicoleta Lefter, Cezar Antal şi Dimitrii Bogomaz.

Citit 856 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Octombrie 2017 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.