Premiile ActFest au răsplătit sensibilitatea şi inteligenţa

Premiile ActFest au răsplătit sensibilitatea şi inteligenţa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La ediţia din acest an a Festivalului Naţional Studenţesc de teatru contemporan, Marele Premiu a purtat numele regretatului regizor Aurel Luca, directorul Teatrului "Ludic", artist stins pe 22 decembrie. S-a potrivit ca acest premiu să nu poată fi dat mai drept decât Verei Nacu, interpreta monologului "Medeea Redux", de Neil LaBute, în regia acestui extraordinar regizor abia dispărut, care a primit şi un cinstit Premiu pentru regia recitalului. Un spectacol memorabil, cu o coregrafie extrem de solicitantă, soluţii scenografice neaşteptate (dansul sub folia semitransparentă, de pildă), fineţe în interpretare, emoţie, sinceritate,  măsurat milimetric. Teatrul ieşean cu o activitate de patru decenii, primul teatru din ţară membru al Asociaţiei Mondiale de Teatru Amator, ne uimeşte an de an. Au mai fost  nominalizate în rol principal şi Nicoleta Lăzărescu, din trupa "Theatron" Craiova, respectiv gălăţeanca Miruna Toma, de la trupa "De ce ficatul?", remarcabilă.

Cel mai bun actor în rol principal, Irinel Constantin Pană, excelent în Grig din "Steaua fără nume", trupa "Moft", Ploieşti. Altă nominalizare: Alexandru Baban, "Podul".

În rol secundar, cea mai bună a fost Mihaela Coandă, iar nominalizate, Alexandra Pacena din "Efectul razelor…" şi Diana Ionescu în rolul… Dulapului din "Veşnicie provizorie", de Valeriu Butulescu. Pentru rol secundar masculin a câştigat convingător Florin Poşircă, în "Steaua…", nominalizaţi fiind şi Andrei Iordache (acelaşi spectacol) şi Alexandru Boboliceanu ("Efectul razelor…"), într-un rol aproape fără replică.

Pentru monolog, binemeritat premiu pentru uimitoarea Diana Mitrea şi, pe alocuri exagerat, Vlad Mihăescu - ambii de la "Ludic".

Premiul pentru creaţie nu s-a acordat.

Citit 946 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2017 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.