Cabinetul "doctorului" Lefterache

Cabinetul "doctorului" Lefterache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Restaurarea unei opere de artă, surprinsă în imagini *

O altfel de expoziţie, aceasta e oferta propusă vineri gălăţenilor la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Organizată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (sărbătorite chiar azi, 19 septembrie), expoziţia documentară „Restaurarea, ştiinţă şi artă” urmăreşte, prin intermediul fotografiei, fiecare pas al muncii unui profesionist în acest domeniu. Imaginile redau toate etapele tratamentului minuţios pe care Mihaela Lefterache, restaurator, l-a aplicat unor pacienţi pretenţioşi, o icoană şi un fragment de friză.

Ieri, cei prezenţi la vernisaj, au putut lua şi „pulsul” unuia dintre pacienţii readuşi la viaţă de tânărul „doctor”. Lucrarea particulară „Maica Domnului cu pruncul”, realizată în secolul al XX-lea, a fost expusă, doar pentru câteva ore ţinând cont că tratamentul ei nu s-a încheiat, în sala „Ioan Simion Mărculescu”. Evoluţia celuilalt „bolnav”, o friză cu scena „Ruga din grădina Ghetsemani”, a fost urmărită doar în imagini.

Restauratorul şi singurătatea lui

Directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, a insistat, ieri, la vernisajul expoziţiei, asupra unui aspect mai puţin vizibil: singurătatea restauratorului în faţa operei de artă-pacient. Ca exemplu, refacerea icoanei „Maica Domnului cu pruncul” i-a răpit Mihaelei Lefterache 15 luni. Probabil mai mult decât celui care a pictat-o.

Muzeograful Gheorghe Miron i-a făcut cea mai succintă descriere: „omul potrivit la locul potrivit şi la momentul potrivit”.

Ştiinţă şi artă

„Pentru că eu sunt şi artist plastic, etapa care îmi place cel mai mult este reintegrarea cromatică, o etapă finală când se recreează imaginea tabloului, prin tehnici şi după reguli stricte”, ne-a dezvăluit restauratoarea. „Sper ca vizitatorii să plece cu ceva în plus de la această expoziţie”, a mai spus Mihaela Lefterache despre fotografiile care îi pun în lumină munca realizată în singurătate, de la etapa de diagnosticare până la cea de retuş.

Dar ca să vă convingeţi cu adevărat că în restaurare este vorba atât de ştiinţă, cât şi de artă trebuie să faceţi o oprire la Muzeul de Artă Vizuală, să vedeţi cele câteva zeci de fotografi din cadrul expoziţiei.

În prim planul fotografiei, Mihaela Lefterache

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.