Un general scrie istorie. Iveştiul lui Neculai Staicu Buciumeni

Un general scrie istorie. Iveştiul lui Neculai Staicu Buciumeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casa „Hortensia Papadat Bengescu” din Iveşti a fost, miercuri, la prânz, neîncăpătoare: atât iveşteni, cât şi gălăţeni iubitori de cultură au ţinut să fie prezenţi la cele două evenimente organizate de Muzeul de Istorie: vernisajul expoziţiei  „Natalia Negru, destinul unei scriitoare”, realizată în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi lansarea celui mai recent volum al prolificului scriitor gălăţean gen.rt.Neculai Staicu Buciumeni, „Iveşti, File de cronică”, volumul IV, apărut la Editura Sinteze.

La cei 90 de ani ai săi, domnul Staicu are o prospeţime a minţii remarcabilă, peste 70 de cărţi publicate şi noi proiecte pe care îi dorim să le vadă împlinite.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, domnul Neculai Staicu Buciumeni şi muzeograful Gabriela Apostu, cea care s-a ocupat de realizarea expoziţiei temporare, au vorbit despre viaţa scriitoarei Natalia Negru (născută în 1882, la Buciumeni), prezentând date şi informaţii inedite. A fost inaugurată, astfel, ultima sală a Muzeului Casa „Hortensia Papadat Bengescu” şi a fost reconstituit, totodată, un fragment semnificativ de istorie locală. 

Apoi, în Sala Generalilor, domnul Neculai Staicu Buciumeni a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Iveşti, le-a mulţumit tuturor celor ce i-au furnizat material documentar pentru realizarea celui de-al patrulea volum „Iveşti – file de cronică” şi a vorbit despre cartea sa – pe care o numeşte, pe bună dreptate, „o lucrare de căpătâi a uneia dintre cele mai mari aşezări răzeşeşti, cu cea mai densă populaţie din judeţul Galaţi”.

Cele 300 de pagini cuprind informaţii despre importantul centru administrativ-militar, cu începere de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza  şi până în 1950, date privind directorii spitalului din Iveşti, dar şi despre ultima vizită a Hortensiei Papadat Bengescu în locurile natale, precum şi o mică antologie a scriitorilor iveşteni, „pentru ca cei de azi şi de mâine să ştie că vatra lor spirituală a dat şi oameni de litere de certă valoare”, după cum mărturiseşte autorul.

„Iveştiul este pentru mine ca o a doua baştină, am pus tot sufletul să realizez acest nou volum pe care îl dăruiesc cu inima deschisă târgului dumneavoastră. Sunt cu conştiinţa împăcată că mi-am făcut pe deplin datoria asumată de bună voie şi le mulţumesc tuturor colaboratorilor mei, vechi şi noi”, a declarat Neculai Staicu Buciumeni.

La întrebarea adresată de domnul Căldăraru: „Aşa-i că nu vă veţi opri din scris?”, Neculai Staicu Buciumeni a răspuns: „S-ar putea să nu mă opresc”, mărturisind că are în proiect o carte despre militarii din Iveşti care au ajuns generali.

Citit 1069 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.