Artişti albanezi, în concert la CCDJ

Artişti albanezi, în concert la CCDJ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La concertul intitulat "Punţi sonore peste Balcani", Galaţiul a fost onorat de prezenţa unor artişti albanezi cu frumoase succese internaţionale: dr. Irina Nanushi, la vioară, acompaniată la pian de Piro Gaqi. Şi în iulie, în cadrul Festivalului "Modern Movie", organizat de CCDJ, dr. Piro Gaqi a cântat într-un concert la patru mâini, alături de fratele său, dt. Gjergji Gaqi. Irina Nanushi, născută la Durres, Albania, cu studii doctorale şi masterale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, a urmat cursuri de măestrie alături de legendarii profesori Ştefan Gheorghiu, născut la Galaţi, şi Ştefan Ruha, profesoară la Universitatea Tirana, şi a participat la proiecte muzicale în România (în 2009, a susţinut un recital cameral, de Ziua Naţională), Austria, Elveţia, Germania, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca etc.  A cântat pe scena Ateneului şi cu mai multe filarmonici din România.

Piro Gaqi a studiat la aceeaşi universitate din Bucureşti, cu masterate la universităţile din Montreal şi Amsterdam, specializare în jazz. A predat la Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos", la Universitatea de Stat Tetovo, Macedonia, şi la Academia de Arte Tirana. Are recitaluri în SUA, Canada şi Europa. Au interpretat acum piese de George Enescu, Paul Constantinescu, balada compozitorului albanez Thoma Gaqi şi un duo pentru vioară şi pian de Endri Sina.

Prima parte a concertului din 10 noiembrie a fost susţinut, instrumental şi vocal, din repertoriul clasic, de elevii clasei de pian a profesoarei Angelica Capră, de la Şcoala de Artă a Centrului, talentaţi şi premiaţi ai festivalurilor: Mihai Zărnescu, Alexia Chiroşcă, Alexandru Ţîrdea; Bianca Miton, Raisa Niţă, Miriam Hardon, Teodora Pletea, Bianca Negrău, Daria Hărăbor.

Citit 1020 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2017 21:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.