Harta MASACRULUI din Siria

Harta MASACRULUI din Siria
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O puzderie de puncte roşii sufocă harta enclavei siriene Ghouta de Est, simbolizând cuantificarea statistică a peisajului apocaliptic lăsat de bombardamentele forţelor lui Bashar al-Assad, asistate de aviaţia rusă şi de cea iraniană. O orgie a nimicirii sistematice în faţa căreia puterea limbajului capitulează şi orice indignare pacifistă pare de prisos.

BBC a realizat o hartă din satelit, care surprinde nivelul de distrugere în enclava rebelă Ghouta Orientală, în urma operaţiunilor militare ale alianţei Assad-Rusia-Iran. Punctele roşii semnifică distrugere, cele portocalii - afectare gravă, iar cele galbene - afectare moderată.

"Timpul nu este suficient"

ONU speră să poată livra ajutoare umanitare în oraşul Duma, din Ghouta Orientală, "în câteva zile", însă consideră că armistiţiul de cinci ore zilnic propus de Moscova "nu este suficient", relatează AFP, citată de Agerpres. Anunţul făcut luni de Rusia de a impune un armistiţiu de cinci ore în fiecare zi "este pozitiv, însă nu există nicio organizaţie umanitară care să creadă că cinci ore sunt suficiente" pentru duce la bun sfârşit o misiune de ajutor, a spus Jan Egeland, şeful grupului de lucru al ONU privind ajutorul umanitar în Siria. "Trebuie să discutăm cu Rusia şi cu alţii pentru a obţine un acord care să ajute civilii". Totodată, Egeland a afirmat că 43 de camioane cu ajutoare aşteaptă permisiunea de a intra în Duma, "însă nu avem nicio scrisoare din partea guvernului sirian care să ne permită accesul" în Ghouta.

"Ghouta Orientală este locul unde violenţele sunt la cel mai ridicat nivel", a subliniat Egeland, condamnând atât bombardamentele forţelor guvernamentale, cât şi tirurile de rachete trase de rebeli asupra Damascului. "Atacurile lansate de ambele părţi sunt deplorabile şi contrare dreptului internaţional", a mai spus el.

Americanii cer o nouă anchetă

Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să deschidă o nouă anchetă asupra folosirii armelor chimice în Siria, după rapoarte prezentând atacuri cu clor gazos în regiunea Ghouta Orientală. Diplomaţi de la Naţiunile Unite s-au întâlnit joi pentru a discuta despre acest proiect de rezoluţie american, la câteva zile după ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a denunţat 14 cazuri de sufocare, printre care cea a unui copil decedat, probabil legate de un atac cu clor gazos.

În urmă cu trei luni, Rusia a pus capăt unei anchete a Naţiunilor Unite, făcând uz de dreptul său de veto asupra prelungirii mandatului acesteia.

Citit 2627 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2018 17:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.