The Shape of Water, marele câştigător al Oscarurilor

The Shape of Water, marele câştigător al Oscarurilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cele mai râvnite premii din industria cinematografică, Oscarurile, au fost decernate, duminică noaptea, pentru a 90-a oară, iar cinefilii români au putut urmări gala pe canalele Digi24 şi Digi Film.

După ce a câştigat premiile Critics Choice, The Producers Guild şi Directors Guild, fantasy-ul "The Shape of Water" obţine trofeul Oscar pentru Cel mai bun film, surclasând "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", dat ca favorit de casele de pariuri. În total, filmul regizat de Guillermo del Toro a fost desemnat câştigător la patru categorii - "Cel mai bun film", "Cea mai bună regie", "Cea mai bună coloană sonoră" şi "Scenografie". Deşi criticat de mulţi şi cotat cu şanse mai mici decât alte producţii, pelicula lui Guillermo del Toro a reuşit să-i impresioneze pe criticii Academiei.

Marele favorit, doar două premii

"Three Billboards Outside Ebbing Missouri", cotat cu cele mai mari şanse la râvnitele statuete, a fost desemnat câştigător la doar două categorii, "Cea mai bună actriţă în rol principal", distincţie care i-a revenit lui Frances McDormand, şi "Cel mai bun actor în rol secundar", premiu care a mers la Sam Rockwell.

Aşa cum fusese anticipat de specialişti încă dinainte de gală, Gary Oldman a primit Oscarul pentru "Cel mai bun actor în rol principal". Acesta l-a interpretat magistral, în opinia criticilor de film, pe Winston Churchill, în producţia "The Darkest Hour". Gary Oldman i-a devansat, astfel, pe Woody Harrelson ("Three Billboards..."), Willem Defoe ("The Florida Project") şi Richard Jenkins ("The Shape of Water"). "The Darkest Hour" a câştigat Oscarul şi pentru cel mai bun machiaj şi coafură.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenit lui Allison Janey, pentru rolul din "I, Tonya", în timp ce distincţia pentru cea mai bună animaţie a mers la producţia "Coco", care spune povestea unui tânăr muzician şi a călătoriei sale în lumea de apoi, în căutarea strabunicului său, un cântăreţ legendar. "Coco" a fost premiat şi pentru cel mai bun cântec original, "Remember me", ale cărui versuri şi muzică au fost create de Kristen Anderson-Lopez şi Robert Lopez.

Tot două premii a luat şi "Dunkirk", pentru cel mai bun montaj şi cel mai bun mixaj de sunet.

Aceasta a fost a 90-a ediţie a premiilor Oscar.

Ce au spus cei mai importanţi dintre laureaţi

Jodie Foster şi Jennifer Lawrence au anunţat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Frances McDormand (foto) ridicând al doilea trofeu al carierei, pentru rolul din "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". "Hiperventilez, dacă e să cad, ridicaţi-mă că am ceva de spus!", şi-a început aceasta discursul de mulţumire, în care le-a cerut tuturor femeilor să se ridice în picioare, iar gestul ei a smuls ropote de aplauze din toată sala. McDormand era principala favorită şi a câştigat pentru acelaşi rol un Glob de Aur şi un premiu BAFTA.

Actriţa Nicole Kidman a prezentat unul dintre cele mai aşteptate premii ale serii, cel pentru cel mai bun scenariu original. Iar marele câştigător a fost Jordan Peele, pentru filmul "Get Out", cu Daniel Kaluuya în rolul principal. Este prima nominalizare pentru Peele, care a şi regizat filmul. "Get Out" nu se număra printre favoriţii la această categorie, mai bine cotaţi fiind "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", precum şi controversatul "The Shape of Water", vizat de acuzaţii de plagiat. "M-am oprit de 20 de ori din a scrie acest scenariu, pentru că mi se părea imposibil", a spus Peele.

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar i-a revenit lui Allison Janney, pentru rolul din "I, Tonya". Este prima nominalizare la Oscar pentru Janney, care a mai câştigat anul acesta Globul de Aur şi premiul BAFTA pentru interpretarea sa. "Am reuşit totul singură. Nimic mai departe de adevăr. Mulţumesc Academiei", a glumit actriţa, înainte de a le mulţumi tuturor celor cu care a colaborat pentru "I, Tonya".

Casey Affleck, înlocuit la prezentarea premiilor

Aducând o ruptură în tradiţia instituită în cele 89 de ediţii anterioare, Academia de Film a cooptat două actriţe care să prezinte premiul pentru "Cea mai bună actriţă", la cea de-a 90-a ediţie a Oscarurilor. Gestul este în acord cu ceea ce se poate numi "anul femeii la Hollywood", instituit odată cu mişcarea #MeToo.

Jennifer Lawrence şi Jodie Foster au anunţat premiul pentru "Cea mai bună actriţă", în timp ce Jane Fonda şi Helen Mirren au anunţat premiul pentru "Cel mai bun actor". Frances McDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), respectiv, Gary Oldman ("Darkest Hour") erau consideraţi principalii favoriţi pentru categoriile mai sus menţionate şi au reuşit să şi plece acasă cu mult râvnitele statuete.

Prin tradiţie, câştigătorii anului trecut sunt cei care vor prezenta aceleaşi categorii, dar pentru genul opus, la Oscaruri. Totuşi, în ianuarie, s-a anunţat că actorul câştigător al anului trecut, Casey Affleck ("Manchester by the Sea"), s-a retras din poziţia de prezentator, tocmai pentru a evita o controversă din cauza a două scandaluri de hărţuire sexuală pe care le are în derulare cu producătoarea Amanda White, respectiv, cu directoarea de imagine Magdalena Górka, de la filmul "I'm Still Here".

Celebrităţi care nu au luat Oscarul

An de an, Academia Americană de Film desemnează cele mai bune producţii şi cei mai buni actori. Însă, întotdeauna, unele celebrităţi "reuşesc" să rămână în categoria marilor perdanţi. Un astfel de exemplu este John Williams, compozitorul coloanei sonoare din "Războiul Stelelor", care în 2018 a bifat a 51-a nominalizare. Până de curând, şi Leonardo di Caprio făcea parte din această categorie, însă rolul din "The Revenant" a reuşit să-i aducă râvnita statuetă.

Citit 2164 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2018 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.