Teheranul acuză SUA de alimentarea protestelor din Iran

Teheranul acuză SUA de alimentarea protestelor din Iran
Manifestaţii împotriva creşterii preţului benzinei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Teheranul a acuzat Washingtonul de amestec în afacerile interne ale Iranului, după ce Statele Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de "poporul iranian", în contextul violentelor manifestaţii împotriva creşterii preţului benzinei din ultimele zile, informează France Presse.

"Aşa cum am spus poporului iranian acum un an şi jumătate, SUA sunt alături de voi", a transmis secretarul de stat american Mike Pompeo, într-o postare pe Twitter. Aceste cuvinte reprezintă "expresia sprijinului arătat de secretarul de stat american pentru un grup de rebeli", notează Ministerul de Externe iranian, într-un comunicat dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni.

Ministerul "condamnă aceste afirmaţii intervenţioniste", se mai spune în text, potrivit căruia "nobilul popor iranian ştie bine că afirmaţii ipocrite de acest gen nu relevă de fapt niciun semn onest de simpatie".

Cel puţin două persoane (un civil şi un poliţist) şi-au pierdut viaţa de vineri seara în Iran, în urma unor manifestaţii violente, izbucnite în numeroase oraşe ale ţării, la scurt timp de ce autorităţile au anunţat o creştere considerabilă a preţului la carburanţi.

Potrivit planului anunţat de guvern, preţul la benzină, puternic subvenţionat, aproape că se va dubla pentru primii 60 de litri achiziţionaţi pe lună, pentru care se vor plăti 15.000 de riali (11 eurocenţi) pe litru, faţă de 10.000 în prezent. Dincolo de această cantitate, preţul litrului urmează să se tripleze, la 30.000 de riali. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de majorarea preţului la benzină şi a condamnat actele de violenţă comise de protestatari. Autorităţile asigură că de veniturile obţinute în urma creşterii preţului la benzină vor beneficia circa 60 de milioane de iranieni defavorizaţi (dintr-o populaţie de 83 de milioane).

Duminică, Casa Albă şi-a exprimat sprijinul pentru "iranieni în manifestaţiile lor paşnice împotriva regimului care ar trebui să-l conducă". "Condamnăm recurgerea la forţă şi restricţiile de comunicare împotriva manifestanţilor", a indicat Stephanie Grisham, purtătoare de cuvânt a executivului american, într-un comunicat, denunţând derivele puterii care "şi-a abandonat propriul popor".

De la începutul contestării, mai multe zeci de persoane au fost arestate, conform unor informaţii apărute în presa iraniană.

Retragerea unilaterală a Statelor Unite, în 2018, din acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului încheiat în 2015 şi restabilirea unor grele sancţiuni americane contra Republicii Islamice au scufundat economia iraniană într-o violentă recesiune.

Citit 751 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2019 14:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.