Noua Caledonie rămâne teritoriu al Franței

Noua Caledonie rămâne teritoriu al Franței
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cei 180.000 de alegători din Noua Caledonie au decis duminică, prin referendum, relația acestui teritoriu din Pacificul de Sud cu Franța.

Potrivit rezultatelor parțiale, a câștigat tabăra care optează ca țara să rămână teritoriu francez. După numărarea voturilor din 226 de secții din 304, 52 la sută dintre alegători au spus ”nu” ruperii de guvenul de la Paris.

Din moment ce Noua Caledonie a evitat în mare măsură pandemia de coronavirus, 294 secţii de votare au fost deschise la ora locală 8,00 şi s-au închis la 18,00.

Este pentru a doua oară când arhipelagul tropical merge la urne pentru a decide soarta sa. Primul referendum din 2018 a avut ca rezultat menţinerea statu quo-ului cu 56,7 la sută din voturi. Dar rezultatul din 2018 a ridicat speranţele militanţilor pentru separare că de data aceasta vor reuşi.

Până duminică la prânz, participarea la vot a fost de 49 la sută conform autorităţilor, cu câteva puncte procentuale mai mult decât în ​​aceeaşi etapă în timpul votului din 2018.

„Toată lumea ştie că nu va avea loc nicio schimbare duminică", a declarat pentru AFP şeful guvernului, Thierry Santa, care este în favoarea rămânerii cu Franţa.

Premierul francez Jean Castex, al cărui guvern trebuie să rămână neutru la vot, a declarat că intenţionează să discute cu cele două tabere după referendum.

Citit 769 ori Ultima modificare Duminică, 04 Octombrie 2020 18:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.