Consiliul Europei a restabilit complet relaţiile cu Rusia, după criza generată de anexarea Crimeii

Consiliul Europei a restabilit complet relaţiile cu Rusia, după criza generată de anexarea Crimeii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, şi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, au marcat, la Moscova, restabilirea completă a relaţiilor dintre Rusia şi această organizaţie paneuropeană, situaţie calificată de şeful diplomaţiei ruse drept ''un punct final al crizei'', a transmis EFE.

''Cu această vizită (...) punem un punct final simbolic crizei sistemice în care s-a văzut adâncită organizaţia între 2014 şi 2019, din cauza măsurilor complet ilegale şi contrarii statutului adoptate de unii membri ai Adunării Parlamentare'', a declarat Lavrov.

Tensiunile dintre Consiliul Europei şi Rusia au început în 2014, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a suspenda dreptul de vot al delegaţiei ruse. În acest context, în iunie 2017, Moscova a încetat să mai achite contribuţia sa anuală de 33 milioane de euro către organizaţie, ceea ce a provocat o criză financiară gravă.

În iunie 2020, APCE a aprobat restabilirea dreptului de vot al delegaţiei ruse, iar ulterior tensiunile au început să se risipească într-o asemenea măsură încât şeful diplomaţiei a declarat că situaţia s-a îmbunătăţit.

''Drepturile parlamentarilor ruşi au fost restabilite integral şi principala lecţie pe care o învăţăm este că e inadmisibil să folosim limbajul forţei, ultimatumurile şi presiunile în Consiliul Europei, este inadmisibil să încercăm să încălcăm cele mai importante principii care stau la baza Consiliului Europei'', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

La rândul ei, Pejcinovic Buric a constatat că relaţiile dintre organizaţie şi Moscova ''s-au îmbunătăţit considerabil'' şi a subliniat importanţa faptului că Rusia ''şi-a restabilit în totalitate participarea în Consiliul Europei''. ''Sper ca vizita mea să contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi Consiliul Europei'', a apreciat ea.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei - ce nu trebuie confundat cu Consiliul UE sau Consiliul European - au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.

Citit 738 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2020 18:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.