Nopţi albe la Casa Albă, în alegerile prezidenţiale

Nopţi albe la Casa Albă, în alegerile prezidenţiale
Joe Biden conduce, Donald Trump nu renunţă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Încă o noapte albă în cursa prezidenţială din Statele Unite. Rezultatele electorale finale se lasă încă aşteptate, deşi o victorie a democratului Joe Biden în faţa actualului preşedinte, republicanul Donald Trump, se conturează din ce în ce mai clar. În cursul zilei de ieri, statele-cheie în care se aşteptau rezultatele erau Pennsylvania, Georgia, Nevada şi Arizona. La încheierea ediţiei, Biden conducea în toate patru.

În timp ce şansele democratului Joe Biden se consolidează pe măsură ce sunt difuzate rezultatele parţiale, Trump nu pare a fi dispus să accepte o înfrângere. În opinia sa, „alegerile au fost furate”, acuzând continuarea numărării voturilor transmise prin corespondenţă. Declaraţiile sale bombastice nu par însă a-i impresiona nici pe judecători, nici pe reprezentanţii autorităţilor electorale.

Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmitea vineri Reuters. Echipa lui Trump invoca faptul că autorităţile electorale “refuză în mod intenţionat să permită accesul oricăror reprezentanţi şi observatori electorali din partea preşedintelui Trump şi a Partidului Republican”, fapt respins de instanţă. Asta cu atât mai mult cu cât, ceva mai devreme, o curte de apel din Pennsylvania decisese să permită accesul unui număr mai mare de observatori republicani în clădirea din Philadelphia unde sunt numărate voturile.

Trump a spus în mod repetat, fără a prezenta dovezi, că votul prin poştă este expus fraudelor, deşi experţii afirmă că astfel de cazuri sunt rare în alegerile din SUA. Echipa sa a pierdut de asemenea joi contestaţiile depuse în instanţe în statele puternic disputate Georgia şi Michigan.

Confruntarea dintre Trump şi Biden se concentra, ieri, pe statele Pennsylvania, Georgia, Nevada şi Arizona, diferenţele dintre victorie şi înfrângere fiind decise de doar câteva mii de voturi. La încheierea ediţiei, Biden îl conducea pe Trump în Nevada cu 11.438 de voturi şi în Arizona cu 47.052 de voturi. Cele mai spectaculoase răsturnări de situaţie au fost în Pennsylvania şi Georgia, unde Biden îl devansa pe Trump cu 1.097, respectiv, 5.587 de voturi. Biden conducea în mod detaşat în privinţa votului popular, cu o marjă de câteva milioane de voturi, dar miza alegerilor este atingerea „numărului magic” de 270 de electori, reprezentanţi ai tuturor statelor.

În acest timp, potrivit presei americane, candidatul democraţilor la preşedinţia SUA, Joe Biden, urma să primească protecţie suplimentară din partea agenţilor Secret Service, în Wilmington, statul Delaware, unde plănuia să rămână „pentru un posibil discurs foarte important”. Biden se afla la Chase Center din Wilmington, unde îşi avea sediul de campanie, împreună cu echipa sa.

Citit 682 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 18:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.