Ameninţări cu moartea la adresa controlorilor vamali din Irlanda de Nord

Ameninţări cu moartea la adresa controlorilor vamali din Irlanda de Nord
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Controalele fizice introduse în provincia britanică Irlanda de Nord ca urmare a Brexitului au fost suspendate luni în porturile Belfast şi Larne, după ameninţări la adresa personalului responsabil cu efectuarea lor, transmite AFP.

Comunitatea locală din Mid şi East Antrim Borough a anunţat că îşi retrage "imediat" personalul însărcinat cu efectuarea inspecţiilor din portul Larne din cauza "îngrijorării pentru siguranţa lor".

Decizia survine după o creştere a "comportamentelor ameninţătoare din ultimele săptămâni" şi în special a unor graffiti "care fac referire la tensiunile crescânde legate de protocolul nord-irlandez şi descriu personalul portuar drept ţinte", potrivit unui comunicat emis de comunitatea locală menţionată.

Intrarea în vigoare la 1 ianuarie a noului regim Brexit a determinat introducerea controlului vamal pentru mărfurile ce traversează Marea Irlandei între provincie şi Marea Britanie. Pentru a evita reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Irlanda, stat membru UE, care ar risca să fragilizeze pacea dintre unionişti şi republicani, Irlanda de Nord continuă să facă parte din piaţa unică europeană.

Prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster a apreciat astfel de ameninţări ca fiind "complet reprobabile" şi a atras atenţia asupra unor "tensiuni comunitare" în Irlanda de Nord la postul de televiziune UTV.

Doisprezece angajaţi ai comunităţii locale lucrează în portul Larne, alături de funcţionari din cadrul Departamentului de agricultură nord-irlandez şi ofiţeri de poliţie, la frontiera Regatului Unit.

Citit 689 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2021 19:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.