Ungaria și Polonia, front comun în fața sistemului de justiție al UE

Ungaria și Polonia, front comun în fața sistemului de justiție al UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ungaria şi Polonia au făcut front comun în faţa sistemului de justiţie al Uniunii Europene (UE), pentru a ataca un mecanism care le-ar putea priva de fonduri europene, pe fondul tensiunii în creştere dintre Bruxelles şi Varşovia, transmite AFP.

Mecanismul contestat de cele două ţări este unul inedit, ce permite suspendarea sau reducerea transferului de fonduri europene către un stat, în cazul încălcării principiilor statului de drept (lupta insuficientă împotriva conflictelor de interese, lipsa independenţei sistemului judiciar etc.) ce afectează sau riscă să afecteze interesele financiare ale UE.

Aduse de mai multe ori în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) din Luxemburg pentru astfel de atacuri, Budapesta şi Varşovia sunt de această dată iniţiatoarele recursului împotriva instituţiilor europene.

Polonia a solicitat pur şi simplu anularea noului mecanism, argumentând că UE ar trebui să se rezume la respectarea prevederilor tratatelor pentru a monitoriza respectarea statului de drept. În plus, reprezentanta poloneză Sylwia Zyrek a contestat chiar legitimitatea Curţii de la Luxemburg, arbitru suprem în cazul unui conflict între statele membre şi instituţiile UE, din cauza modului în care statele îşi numesc judecătorii, care "se îndepărtează de principiul separării puterilor".

Pentru Ungaria, Miklos Zoltan Feher a respins orice legătură între încălcările statului de drept şi bugetul UE, care "trebuie examinate separat".

Rezultat al unui compromis dificil cu ocazia adoptării bugetului pe termen lung al UE la sfârşitul anului 2020 şi solicitat de mult timp de către ţările "frugale", în frunte cu Olanda, acest "mecanism de condiţionalitate" nu a fost încă utilizat, în

pofida unei presiuni puternice asupra Comisiei Europene din partea deputaţilor europeni. "Respectarea statului de drept este o condiţie esenţială pentru o bună gestiune financiară", a susţinut, în apărarea acestui mecanism, reprezentantul Parlamentului European, Tamas Lukacsi, care a subliniat că el vizează "protejarea bugetului Uniunii", de peste 1.000 miliarde de euro pe o perioadă de 7 ani.

Polonia şi Ungaria, care se numără printre ţările potenţial ameninţate de acest mecanism de condiţionalitate din cauza dezacordurilor recurente cu UE cu privire la statul de drept, au sesizat justiţia europeană în luna martie, pentru a cere anularea sa.

Citit 403 ori Ultima modificare Marți, 12 Octombrie 2021 19:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.