Moneda euro mai are de așteptat în Cehia

Moneda euro mai are de așteptat în Cehia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cehia nu va adopta moneda euro în mandatul viitorului guvern, a declarat marţi politicianul văzut drept ministru de Finanţe în executivul pe care îl va forma noua coaliţie de centru-dreapta de la Praga, transmite Reuters.

Deşi cele cinci partide din coaliţie sunt, în general, în favoarea adoptării monedei euro la un moment dat, aceasta nu constituie un obiectiv prioritar pentru viitorul mandat de patru ani.

''Trebuie să punem finanţele publice în ordine, aşadar, chiar dacă cineva ar vrea, nu avem posibilitatea de a adera acum, pentru că nu întrunim criteriile'', a spus Zbynek Stanjura, din formaţiunea Democraţii Civici (ODS), probabilul viitor ministru de Finanţe.

Deficitul fiscal pe anul în curs este prognozat de Ministerul de Finanţe la 7,7 la sută din PIB, mai mult decât dublu faţă de limita de 3 la sută impusă pentru ca o ţară să adere la zona euro.

Formaţiunea ODS a lui Stanjura, cea mai puternică din coaliţie, este şi cea mai rezervată faţă de euro, din blocul care a câştigat o majoritate în urma alegerilor de la 8-9 octombrie, urmând să ia locul actualului guvern condus de Andrej Babis.

Citit 276 ori Ultima modificare Marți, 02 Noiembrie 2021 16:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.