Criza politică aduce Portugalia în pragul alegerilor anticipate

Criza politică aduce Portugalia în pragul alegerilor anticipate
Dizolvare, după respingerea bugetului în Parlament
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Consiliul de Stat, organul consultativ al preşedintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa, a aprobat propunerea sa de dizolvare a parlamentului după ce parlamentarii au respins proiectul de lege al guvernului pentru bugetul pe 2022 săptămâna trecută, deschizând calea alegerilor anticipate, relatează Reuters.

Potrivit unui comunicat al biroului preşedintelui, majoritatea membrilor consiliului au aprobat dizolvarea parlamentului, dar nu se precizează când ar putea avea loc alegerile anticipate.

Rebelo de Sousa trebuie încă să semneze decretul de dizolvare şi ziarul portughez Expresso a relatat că el are nevoie de timp pentru a reflecta asupra datei. El s-a întâlnit cu principalele partide politice în weekendul trecut şi majoritatea i-au declarat că alegerile ar trebui să aibă loc în ianuarie.

Respingerea bugetului de către parlament nu declanşează automat alegeri, dar preşedintele, care urma să se adreseze naţiunii joi, avertiza înainte de vot că nu va avea altă opţiune.

Respingerea proiectului de lege a pus capăt efectiv celor şase ani de relativă stabilitate sub prim-ministrul socialist Antonio Costa.

Miercuri, ministrul Economiei Pedro Siza Vieira a declarat pentru Reuters că alegerile anticipate par cea mai bună opţiune pentru a pune capăt impasului şi nu ar submina angajamentul guvernului de a îndeplini obiectivele fiscale sau perspectivele de creştere.

Dar, potrivit analiştilor, doar alegerile nu ar putea rezolva impasul politic deoarece pare dificil pentru orice partid sau alianţă cunoscută să obţină o majoritate stabilă de locuri în parlament.

Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru socialişti s-a schimbat puţin, faţă de 36 la sută din voturi obţinute la ultimele alegeri naţionale din 2019, social-democraţii fiind pe locul doi, cu aproximativ 27 la sută.

Sprijinul pentru aliaţii de stânga ai socialiştilor, care au respins bugetul împreună cu toate partidele de dreapta, apare în sondaje cu o singură cifră şi probabil că ei vor pierde locuri, în timp ce extrema-dreaptă Chega s-ar putea plasa ca al treilea cel mai puternic partid.

Citit 332 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 17:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.