Etiopia, în pragul războiului civil

Etiopia, în pragul războiului civil
Avertisment ONU
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat în legătură cu riscul unui război civil în Etiopia, în contextul escaladării violenţelor în nordul acestei ţări, transmite dpa. ''Nimeni nu poate prezice ce vor aduce continuarea luptelor şi insecuritatea. Dar vreau să spun clar că riscul ca în Etiopia să se extindă un război civil este real'', a declarat emisarul pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, într-o reuniune a Consiliului de Securitate desfăşurată luni.

Conflictul din regiunea nordică Tigray a atins proporţii catastrofale, a spus ea. ''Luptele din ultimele zile plasează viitorul ţării şi al poporului ei, precum şi stabilitatea regiunii Cornul Africii într-o incertitudine gravă'', a adăugat reprezentanta Naţiunilor Unite.

Disputa dintre forţele guvernamentale etiopiene şi Frontul de eliberare a poporului din Tigray (TPLF) a început în urmă cu un an şi s-a intensificat în ultima perioadă. Săptămâna trecută a fost declarată stare de urgenţă la nivel naţional, iar locuitorilor capitalei etiopiene li s-a transmis să fie pregătiţi de luptă.

În noiembrie 2020, premierul Abiy Ahmed a lansat o ofensivă militară contra TPLF, care a controlat regiunea Tigray în ultimii ani şi a fost un actor important în politica internă etiopiană. Tensiunile au escaladat atunci când Abiy a ajuns la putere, în 2018, şi a încercat să reducă influenţa TPLF. Începând din august, conflictul din Tigray s-a extins la regiunile vecine Afar şi Amhara. Împreună cu rebelii din Armata de eliberare din Oromo (OLA), forţele TPLF avansează în direcţia capitalei Addis Abeba.

Citit 476 ori Ultima modificare Marți, 09 Noiembrie 2021 21:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.