Granița cu Polonia, sub asediul migranților veniți prin Belarus

Granița cu Polonia, sub asediul migranților veniți prin Belarus
Confruntări tot mai acerbe cu forțele de ordine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să treacă graniţa dintre Belarus şi Polonia, unde autorităţile poloneze au desfăşurat importante efective de soldaţi, pregătindu-se pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi, relatează miercuri dpa.

Câteva zeci de oameni au reuşit să distrugă împrejmuirea în apropierea satelor Krynki şi Bialoweza şi au trecut graniţa, a relatat marţi seară agenţia de presă poloneză PAP, citând postul de radio local Bialystok. O purtătoare de cuvânt a grănicerilor a declarat pentru postul de radio că în dreptul celor două sate gardul şi barierele au fost înlăturate cu forţa. Unii migranţi au fost duşi înapoi în Belarus, dar alţii au reuşit să fugă, a adăugat aceasta.

De partea belarusă a graniţei se află câteva sute de migranţi, menţionează dpa, amintind că Polonia refuză să le permită migranţilor accesul pe teritoriul său şi în ultimele săptămâni a trimis sute de întăriri la frontieră, unde a instalat, de asemenea, un gard de sârmă ghimpată.

Marţi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a cerut ca migranţilor să li se permită intrarea în Polonia, asigurând într-un interviu că aceştia urmăresc în principal să se stabilească în Germania şi nu în Polonia.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat marţi de Reuters, circa 2.000 de migranţi sunt adunaţi la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană. Aceasta îl acuză pe Lukaşenko - considerat drept "ultimul dictator al Europei - de o abordare ''în stil gangsteresc'' prin facilitarea trecerii migranţilor spre UE ca represalii faţă de sancţiunile europene împotriva Belarusului.

Executivul comunitar a anunţat că pregăteşte şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului, având în vedere în special compania aeriană de stat Belavia.

Suspectată că sprijină din umbră acțiunile regimului Lukașenko, Rusia laudă ”comportamentul responsabil” al autorităților din Belarus. Mai mult, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a sugerat Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să-i oprească pe migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia, şi a estimat că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează agenţiile Reuters şi TASS.

Pe de altă parte, Germania susţine introducerea de noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, o declarație în acest sens fiind făcută miercuri de ministrul de Externe german Heiko Maas. Acesta l-a acuzat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea ''fără scrupule'' a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia, relatează AFP. ''Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi'', a declarat Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru ''extinderea şi consolidarea (...) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko''. ''Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează'', a menţionat şeful diplomaţiei germane.

Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au mobilizat mii de militari şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.

Citit 420 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Noiembrie 2021 17:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.