Irlanda, pregătiri pentru un război comercial UE - Marea Britanie

Irlanda, pregătiri pentru un război comercial UE - Marea Britanie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul irlandez a anunţat că pregăteşte măsuri de urgenţă în caz de conflict comercial între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, în urma dezacordurilor lor privind dispoziţiile post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Londra cere renegocierea în profunzime a protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitului, protocol ce menţine de facto provincia britanică în piaţa unică europeană pentru a evita reintroducerea unei frontiere fizice cu Republica Irlanda. Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, iar discuţiile din ultimele săptămâni au rămas în impas.

Vicepremierul irlandez Leo Varadkar a anunţat că o reuniune guvernamentală a avut loc luni pentru a "şterge praful (de pe el) şi a relansa pregătirile pentru un plan de urgenţă", prevăzut iniţial în caz de Brexit fără acord. Este vorba despre pregătirea unei eventuale suspendări a acordului de liber-schimb între Regatul Unit şi Uniunea Europeană care ar putea surveni în caz de escaladare şi în special dacă Londra îşi pune în aplicare ameninţarea sa de a declanşa mecanismul de salvgardare care permite suspendarea anumitor dispoziţii din protocolul nord-irlandez.

Protocolul care se aplică de la începutul anului menţine provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru a împiedica reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, care ar risca să fragilizeze acordul de pace din 1998. Londra cere renegocierea sa şi în special înlăturarea dreptului Curţii de Justiţie a UE de a examina aplicarea sa, înlocuindu-l cu un "arbitraj internaţional", o modificare inacceptabilă pentru europeni.

Citit 425 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Noiembrie 2021 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.