Guvernul olandez denunță violența „idioților” la manifestațiile antirestricții

Guvernul olandez denunță violența „idioților” la manifestațiile antirestricții
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul olandez Mark Rutte a denunţat luni în faţa presei actele de "violenţă pură" venite din partea unor "idioţi", o referire la manifestaţiile împotriva noilor restricţii anticoronavirus decise de guvernul său şi care au fost însoţite de violenţe, relatează AFP.

"Ceea ce am văzut în acest weekend e violenţă pură", a spus Rute, adăugând că nu va "accepta niciodată ca nişte idioţi" să manifeste violenţă împotriva forţelor de ordine, "sub pretextul că sunt nemulţumiţi" din cauza restricţiilor sanitare.

Duminică, în a treia seară consecutiv, în Ţările de Jos au izbucnit tulburări în contextul protestelor antirestricţii, numărul arestărilor în aceste trei zile ridicându-se la 145, potrivit media şi poliţiei.

"Sunt pure explozii de violenţă îndreptate împotriva poliţiştilor noştri, împotriva pompierilor noştri, împotriva celor de pe ambulanţe, nu au nimic de-a face cu o manifestaţie", a insistat Rutte, citat de RTL Nieuws. "Poliţia şi justiţia vor face totul ca cei aflaţi în spatele acestor lucruri să dea socoteală", a asigurat el.

Premierul a menţionat că îşi dă "seama că sunt multe tensiuni în societate pentru că ne confruntăm de atâta vreme cu mizeria coronavirusului". "Ca prim-ministru şi liberal, voi lupta mereu să poată avea loc manifestaţii în această ţară, în cadrul democraţiei noastre, a statului nostru de drept, dar nu voi accepta niciodată ca nişte idioţi să recurgă la violenţă pură împotriva celor prezenţi pe teren în fiecare zi pentru a asigura securitatea ţării, sub pretextul că sunt nemulţumiţi", a spus Rutte.

Tulburările vin după ce săptămâna trecută în ţară a fost instaurat un lockdown parţial pe fondul creşterii infectărilor cu noul coronavirus, restricţiile vizând în special sectorul Horeca, care trebuie să închidă la ora 8 seara. Vineri, la Rotterdam, patru manifestanţi au fost răniţi de glonţ după ce poliţia a deschis focul, conform ultimelor estimări. Sâmbătă seară, la Haga, cinci poliţişti au fost răniţi în ciocniri cu manifestanţi care au aruncat pietre şi artificii şi au incendiat biciclete.

Citit 472 ori Ultima modificare Luni, 22 Noiembrie 2021 17:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.