Iubita jurnalistului Roman Protasevici, condamnată la închisoare

Iubita jurnalistului Roman Protasevici, condamnată la închisoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tribunalul regional din Grodno a condamnat-o vineri pe Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici, la şase ani de închisoare, relatează centrul „Vesna” pentru drepturile omului din Belarus, citat de agenția Interfax, potrivit Hotnews.

Sapega a fost arestată alături de Protasevici pe 23 mai 2021, după deturnarea de către autoritățile de la Minsk a unei curse a companiei aeriene Ryanair care se îndrepta spre Lituania. Autoritățile de la Minsk au forțat avionul să aterizeze pe aeroportul din capitala bielorusă, unde cei doi au fost reținuți.

Sapega a fost ținută în centrul de arest preventiv al KGB-ului din Belarus, fiind transferată apoi în arest la domiciliu, pe 24 iunie 2021, după ce, pe 31 mai, autoritățile bieloruse au anunțat că o vor pune sub acuzare în țară, ea fiind cetățeană rusă.

Soarta lui Protasevici, necunoscută

Despre Roman Protasevici, disidentul bielorus care a fondat canalul Nexta TV, nu se mai știe nimic din luna iunie a anului trecut, când autoritățile bieloruse au anunțat că acesta a fost mutat în arest la domiciliu. În 2019, Protasevici a fugit din Belarus, de teamă că va fi arestat, însă a continuat să critice regimul lui Lukașenko din exil, în Lituania.

Jurnalistul riscă 15 ani de închisoare pentru acuzațiile de organizare a protestelor masive care au izbucnit după alegerile prezidențiale bieloruse din august 2020, pe care Lukașenko susține că le-a câștigat cu aproape 80 la sută din voturi.

Uniunea Europeană și alte state occidentale nu au recunoscut scrutinul despre care se crede că a fost fraudat la scară masivă.

Citit 715 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2022 16:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.