Război între două lumi, de Ziua Victoriei

Război între două lumi, de Ziua Victoriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 9 mai, două Europe se înfruntă, pentru gloria sau rușinea războiului - scrie The New York Times.

În trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a folosit de sărbătorirea anuală a victoriei sovietice din 1945 asupra naziștilor pentru a consolida militarizarea constantă a societății ruse, pentru a lăuda valorile patriotismului eroic și pentru a pune în contrast spiritul războinic al Rusiei cu ceea ce el consideră a fi decadența morală a Occidentului. Anul acesta, el va încerca fără îndoială să invoce „victoria” din distrugerile fără discernământ pe care le-a provocat în Ucraina. El va găsi o justificare pentru un război care a mers mult mai puțin bine decât se aștepta, împotriva unei amenințări „naziste”, susținute de Occident, din Kiev, pe care el a inventat-o.

În timp ce Putin face acest lucru, ziua de 9 mai va fi marcată altfel în Europa de Vest. Președintele Emmanuel Macron va saluta Ziua Europei la Berlin și la Strasbourg, sediul Parlamentului European, expunând viziunea sa ambițioasă asupra unei Uniuni Europene cu 27 de națiuni, obligată acum să treacă dincolo de problemele economice pentru a deveni o putere mondială federală și mai puternică.

„Va fi un efect de ecran divizat”, spune Nicole Bacharan, analist francez de politică externă. „Pe un ecran, o paradă militară magnifică a Moscovei, pe celălalt, ceva mai greoi și mai lent, dar poate că noi, în Uniunea Europeană, ar trebui să sărbătorim faptul că nu avem un dictator care face legea.”

Două Europe se confruntă acum pe un continent unde, pentru Rusia lui Putin, înfrângerea Germaniei naziste în „Marele Război Patriotic” consacră sacralitatea și gloria războiului, în timp ce la Paris și Berlin simbolizează imperativul păcii.

Confruntarea este între viziunile lumii din secolul al XIX-lea și secolul al XXI-lea, cu consecințe potențiale pe care secolul XX le-a ilustrat la Verdun, Hiroshima și în alte locuri.

De la Alepul din Siria până la Azovstalul asediat, oțelăria care este ultimul avanpost de rezistență în ruinele orașului Mariupol din estul Ucrainei, mesajul lui Putin a fost consecvent: Forța militară este eficientă în schimbarea realității geostrategice în favoarea Rusiei. Citând un proverb rusesc, el a declarat în 2014 că „pentru comunitate, chiar și moartea este frumoasă”, o trăsătură care explică „eroismul de masă al națiunii în conflictele militare”. El a pus în contrast „adevărurile morale superioare” urmărite de poporul rus cu convingerea din Occident că tot ceea ce contează este succesul economic.

La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez de Externe, a propus fuzionarea producției de oțel franceze și germane, astfel încât „orice război între Franța și Germania să devină nu doar de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material”. Astfel a fost plantată sămânța unei Europe fără frontiere, cu o monedă unică, iar sinuciderile repetitive ale continentului au luat sfârșit. Această aniversare o va recunoaște, luni, Macron.

Citit 636 ori Ultima modificare Duminică, 08 Mai 2022 16:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.