Rachetă spațială chineză, în prăbușire necontrolată

Rachetă spațială chineză, în prăbușire necontrolată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

NASA a acuzat China de lipsă de responsabilitate, duminică, după ce o rachetă spațială lansată în urmă cu o săptămână a reintrat necontrolat în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian. Agenția spațială chineză a făcut anunțul după ce segmentul de rachetă s-a prăbușit, iar mai mulți oficiali americani de la NASA le-au reproșat autorităților chineze că nu au transmis informații cu privire la această prăbușire potențial periculoasă.

Într-un comunicat publicat pe contul său de pe platforma online WeChat, Agenţia spaţială chineză a dezvăluit coordonatele zonei în care s-a produs impactul: în Marea Sulu, la aproximativ 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan, conform AFP, citat de Agerpres. "Cea mai mare parte a dispozitivelor au fost distruse în timpul reintrării în atmosferă”, a transmis agenţia chineză, referindu-se la racheta utilizată duminica trecută pentru a lansa cel de-al doilea dintre cele trei module de care China are nevoie pentru a finaliza viitoarea sa staţie spaţială, ce ar trebui să devină complet funcţională până la sfârşitul acestui an.

Conform The Guardian, racheta Long March 5B a fost folosită pentru a trimite în spațiu nava Wentian, în care se afla al doilea dintre cele trei module spațiale necesare finalizării stației spațiale chineze Tiangong. Segmentul care s-a prăbușit a avut peste 20 de tone, conform aceleiași surse.

Reintrarea în atmosferă a rachetei fusese anunţată cu câteva ore mai devreme, de armata americană.

Racheta Long March-5B nu a fost concepută pentru a-şi controla coborârea de pe orbită, fapt care, la fel ca în cazul lansărilor precedente chineze, a suscitat un val de critici.

Citit 1405 ori Ultima modificare Duminică, 31 Iulie 2022 18:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.