Navele de război americane au revenit în strâmtoarea Taiwan

Navele de război americane au revenit în strâmtoarea Taiwan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Două nave de război americane au intrat, în tranzit, în Strâmtoarea Taiwan, a anunțat duminică marina SUA, o premieră după manevrele chineze fără precedent din apropiere de insulă. Această trecere „demonstrează angajamentul SUA în favoarea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise”, se arată într-un comunicat al marinei americane.

Flota a 7-a americană a precizat că cele două crucişătoare, lansatoare de rachete, de clasă Ticonderoga - USS Antietam şi USS Chancellorsville - au efectuat un tranzit „de rutină” în „apele unde libertatea de navigare şi de survol se aplică în conformitate cu normele internaţionale”. Flota a subliniat că cele două nave au folosit „un culoar al Strâmtorii Taiwan care se află dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”, adăugând că armata americană îşi rezervă dreptul de „a opera peste tot unde permite dreptul internaţional”.

Flota a 7-a americană îşi are baza în Japonia şi constituie un element esenţial al prezenţei navale a Washingtonului în Pacific. Tranzitul celor nave de război americane este prima operațiune de acest fel de la intensificarea tensiunilor cu China din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula o parte a teritoriului său pe care o va recuceri într-o zi, chiar prin forţă dacă va fi nevoie. Beijingul critică orice acţiune diplomatică ce ar putea conferi o legitimitate Taiwanului şi a reacţionat cu o agresivitate tot mai mare la vizitele unor oficiali şi politicieni occidentali.

Citit 591 ori Ultima modificare Duminică, 28 August 2022 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.