Rusia și Iranul își consolidează relațiile bilaterale

Rusia și Iranul își consolidează relațiile bilaterale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat joi evoluţia „pozitivă” a relaţiilor cu Teheranul, în cadrul unei întâlniri cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), remarcând că face „totul” pentru ca Iranul să poată adera la această organizaţie, iar preşedintele iranian l-a asigurat că Teheranul nu va recunoaşte niciodată sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, ţară cu care îşi va dezvolta în continuare relaţiile, potrivit AFP şi EFE.

„Pe plan bilateral, cooperarea noastră se dezvoltă într-un mod pozitiv”, a declarat Putin, în cadrul acestei întâlniri la Samarkand (Uzbekistan), unde joi şi vineri are loc un summit al OCS.

Iranul, simplu observator al respectivei alianţe regionale din 2005, a obţinut adeziunea în cursul summitului OCS din 2021 la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, şi speră să-şi finalizeze integrarea în cadrul actualului summit de la Samarkand.

Creată în 2001, această organizaţie grupează Rusia, China, India, Pakistan şi patru state din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan. Această organizaţie este considerată rivala unor instituţii occidentale, într-un context de tensiuni între, pe de o parte, SUA şi Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, China şi Rusia.

Iranul a aşteptat mai bine de zece ani până să obţină calitatea de membru al OCS, pentru că mai multe ţări din organizaţie nu au dorit să aibă în rândurile lor o ţară supusă sancţiunilor SUA şi ONU din cauza programului său nuclear, notează AFP.

Citit 325 ori Ultima modificare Joi, 15 Septembrie 2022 17:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.