Nouă milioane de japonezi, evacuați din calea taifunului Nanmadol

Nouă milioane de japonezi, evacuați din calea taifunului Nanmadol
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nouă milioane de oameni au fost anunțați să plece din calea supertaifunului Nanmadol, care zilele acestea lovește Japonia, unul dintre cele mai grave pe care le-a văzut vreodată țara, potrivit BBC.

Supertaifunul Nanmadol a ucis două persoane și a rănit aproape 90. Acesta a lovit duminică dimineață cea mai sudică insulă japoneză, Kyushu, și se preconizează că va trece peste insula principală Honshu în următoarele zile. Zeci de mii de persoane și-au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi de urgență, iar aproape 350.000 de locuințe au rămas fără curent electric. Transporturile și afacerile au fost perturbate, iar țara se pregătește pentru inundații și alunecări de teren de amploare.

Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele zone au fost prognozate cantități-record de precipitații. Au fost anulate serviciile de trenuri de mare viteză, feriboturi și sute de zboruri. Multe magazine și alte afaceri au fost închise, iar saci de nisip au fost amplasați pentru a proteja proprietățile.

Se preconizează că furtuna se va întoarce spre est și va trece pe deasupra insulei principale a Japoniei, Honshu. În capitala Tokyo au căzut ploi abundente, iar linia de metrou Tozai a fost suspendată din cauza inundațiilor.

A fost emisă o alertă de nivel cinci, cel mai înalt pe scara japoneză de avertizare în caz de dezastru, pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto și Yamaguchi. Aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părți din regiunile Kyushu, Shikoku și Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.

Nanmadol a fost clasificat drept supertaifun de către Centrul comun de avertizare a taifunurilor din SUA (JTWC), un termen aplicat furtunilor cu viteze ale vântului de 240 km/h sau mai mult. Este echivalentul unui uragan de categoria patru sau cinci.

Citit 666 ori Ultima modificare Luni, 19 Septembrie 2022 19:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.