Rusia revine la șantajul privind exporturile de cereale

Rusia revine la șantajul privind exporturile de cereale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rusia l-a informat oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene, fiind invocate ”atacurile teroriste” din partea Ucrainei de la Sevastopol, transmite dpa.

Rusia a anunţat încă de sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat sâmbătă nave ruseşti în Crimeea, informează France Presse.

"Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor ruseşti de pe coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia "nu poate garanta siguranţa navelor civile care navighează în cadrul iniţiativei (Mării Negre)”, i-a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, secretarului general Antonio Guterres.

"Au fost date instrucţiuni relevante reprezentanţilor ruşi din Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, responsabil cu punerea în aplicare a iniţiativei", se arată în scrisoare.

Drept reacție, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea ONU şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden a calificat drept scandaloasă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene, informează AFP.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că Rusia foloseşte alimentele ca armă. "Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a utiliza alimentele ca armă, ceea ce afectează direct ţările nevoiaşe şi preţurile alimentelor din întreaga lume şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară", a spus Adrienne Watson într-un comunicat.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană ”îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP. Această decizie ”pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina”, a insistat Borrell.

În acest timp, Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole.

Citit 361 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2022 18:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.