Lupte aprige în Donbas și zece milioane de persoane fără electricitate

Lupte aprige în Donbas și zece milioane de persoane fără electricitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trupele ucrainene şi ruse sunt angajate în lupte aprige în regiunea minieră Donbas, din estul Ucrainei, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa. Într-o actualizare a situaţiei de pe front, Statul Major al armatei ucrainene informează vineri despre tiruri de artilerie şi de tancuri în localităţile Vodianoie, Krasnogorovka şi Mariinka, în apropiere de Avdiivka. Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, notează dpa, care adaugă că acestea coincid totuşi cu datele transmise de bloggeri militari ruşi, dar situaţia de pe prima linie a frontului rămâne neschimbată.

De asemenea, armata ucraineană a semnalat bombardamente intense în jurul oraşului Bahmut, precum şi în zona Kupiansk de pe linia frontului, important nod de cale ferată. Mai multe oraşe ucrainene, între care și capitala Kiev, au fost vizate de lovituri cu rachete din partea armatei ruse, privând de electricitate până la 10 milioane de persoane, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP. Aceste atacuri coincid cu prima ninsoare într-o ţară afectată de întreruperi de curent electric şi unde temperaturile ar putea scădea până la -10°C. Mai mult, operatorul naţional de energie electrică Ukrenergo a anunţat prelungirea întreruperilor de curent din cauza „agravării situaţiei” din cauza consumului de energie care crește. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a insistat vineri că loviturile sale din ajun au vizat infrastructuri militare şi energetice şi că toate ţintele au fost distruse, conform agenţiei franceze de presă.

Între timp, președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus omologului rus Vladimir Putin că întâlnirea dintre serviciile de informații americane și ruse a fost importantă pentru a preveni o escaladare „necontrolată” în domeniu, a anunțat vineri președinția turcă, relatează Reuters. În cadrul unei convorbiri telefonice, Erdogan a declarat că eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului din Ucraina trebuie să fie reluate și i-a mulțumit lui Putin pentru prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

În plus, Occidentul ar putea fi un „element de ghidare și întărire” pentru Kiev în orice negocieri cu Moscova privind războiul din Ucraina, potrivit Kremlinului, citat de CNN. Fără prezența Occidentului, poziția Kievului este „extrem de schimbătoare”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Totuși, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că nu exclude negocieri de pace cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova.

Sursa foto: Reuters

Citit 395 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 17:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.