Sateliții europeni, la concurență cu rețeaua Starlink

Sateliții europeni, la concurență cu rețeaua Starlink
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mai multe companii europene din industria spaţială şi de telecomunicaţii au anunţat marţi înfiinţarea unui consorţiu care va participa la apelul de oferte ce urmează a fi lansat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unui nou sistem de sateliţi de telecomunicaţii securizate, proiectul IRIS, informează AFP.

Consorţiul va fi condus de producătorii de sateliţi Airbus SE şi Thales Alenia Space SAS, alături de operatorii de sateliţi Eutelsat Communications SA, SES SA şi Hispasat SA, au anunţat toate aceste companii într-un comunicat comun de presă publicat marţi.

Acest consorţiu va colabora cu operatori de telecomunicaţii şi companiile de tehnologie Deutsche Telekom AG, Orange SA, OHB SE, Hisdesat Servicios Estrategicos SA, Telespazio SpA şi Thales SA "pentru a face sectorul spaţial european mai inovator şi mai competitiv şi a pune la punct noi modele economice".

Proiectul "Infrastructura pentru rezilienţă, interconectivitate şi securitate prin satelit" (IRIS2) are ca scop asigurarea conectării la internet în orice zonă a spaţiului european, pentru a permite guvernelor, serviciilor de informaţii şi armatelor să comunice în siguranţă. Primele lansări urmează să aibă loc în 2024, iar serviciul complet va fi operaţional în 2027. Costul total al IRIS2 este estimat la 6 miliarde de euro.

IRIS2 este al treilea program european important de satelit, după Galileo (sistemul de geolocalizare al UE) şi Copernicus (sistemul meteorologic). IRIS2 va concura cu reţeaua de comunicaţii prin satelit Starlink a lui Elon Musk.

Citit 436 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2023 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.