"Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă", afirmă președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achim, citat de Mediafax, despre violențele din Leeds.
"Situația din comunitatea românească din Leeds a fost și este în atenția noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente. De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra, pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale. Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică", arată președintele ANPDCA.
Un cartier din orașul britanic Leeds a fost martorul unor scene de violență extremă, după ce autoritățile au încercat să preia în custodie copiii unei familii de români. Incidentul care a declanșat revolta a fost internarea unuia dintre copii la spital cu o rană la cap. Situația a escaladat rapid, transformându-se într-o confruntare de amploare între localnici - inclusiv membri ai comunității românești - și forțele de ordine. În timpul ciocnirilor, o mașină de poliție a fost vandalizată și răsturnată, iar un autobuz a fost incendiat și distrus complet.
Nouă cetățeni români implicați în incidentele din Leeds au fost reținuți, a informat MAE. Opt dintre ei au fost deja eliberați.