Maia Sandu, al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova

Maia Sandu, al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, o obţinut, duminică, un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei competiţii electorale cu socialistul Alexandr Stoianoglo, marcată de tentativele Rusiei de influența votul în favoarea acestuia din urmă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat un al doilea mandat, arată rezultatele preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), după procesarea a 99,86 la sută din procesele verbale, transmise de toate secţiile de vot, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scrutinul a fost validat de Comisia Electorală Centrală, au anunțat luni reprezentanții CEC.

Diferența dintre cei doi candidați este de peste 140.000 de voturi și nu mai poate fi recuperată cu voturile ce urmează să fie centralizate. Maia Sandu a obţinut, potrivit datelor CEC, un scor de 55,41 la sută (peste 930.000 de voturi), în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a fost votat de 44,59 la sută dintre alegători (peste 748.000). 1.698.891 de moldoveni s-au prezentat duminică la urne în țară și străinătate, reprezentând 54,31 la sută din numărul total al cetățenilor cu drept de vot. Dintre aceştia, 930.512 alegători au votat-o pe Maia Sandu, iar 748.781 pe Alexandr Stoianoglo.

Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, s-a impus în rândul votanţilor interni, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diaspora. În diaspora au votat 328.855 de alegători - cel mai mare număr de votanți de la organizarea alegerilor de peste hotare. Cele mai active secții de votare au fost: Moscova, Brescia, Padova și București.

"Moldova, eşti o învingătoare!”, a declarat Maia Sandu, la capătul unui proces electoral dificil. "Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze", a afirmat Maia Sandu.

Ea a mai declarat că "Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe", care a presupus "bani murdari, cumpărare ilegale de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate".

Aleasă graţie voturilor din diaspora, Maia Sandu a avut câteva cuvinte special pentru moldovenii plecaţi în străinătate: "Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic cum bate în piepturile noastre, cei de acasă", a spus Maia Sandu, în discursul căreia a existat şi cuvântul "familie" şi numeroase referinţe la ideea de unitate. Ea a lăudat şi mobilizarea "extraordinară" de care a dat dovadă Chişinăul şi mai ales tinerii, care "au impresionat cu o mobilizare istorică la vot".

Ulterior, ea a transmis mesajul şi în limba rusă, dorind să arate că se adresează şi comunităţilor rusofone din ţară care preponderent au votat pentru contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, un prost vorbitor de limba română.

Maia Sandu a promis că va urmări o "îmbunătăţire a actului de guvernare". Ea a recunoscut că există cetăţeni care "sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară", arătând că vor fi luate decizii "astfel încât lucrurile să fie mai bune de aici încolo". "Am auzit vocea cetăţenilor şi a celor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut şi a celor care sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară şi o să discutăm în continuare şi o să îmbunătăţim actul guvernării, astfel încât lucrurile să fie mai bune de aici încolo", a afirmat Sandu.

Maia Sandu a declarat că înţelege foarte bine că a fost "un vot condiţionat şi de schimbări, schimbări aşteptate de societate. Vreau să ştiţi că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică, şi vă mulţumesc că am trecut peste supărări, nemulţumiri, ca să ne protejăm ţara".

Citit 449 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2024 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.