Negocierile pentru BREXIT au început cu stângul | Poate fi revocat Articolul 50?

Negocierile pentru BREXIT au început cu stângul | Poate fi revocat Articolul 50?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile iniţiale au creat doar... tensiuni. Noua rundă de negocieri dintre Bruxelles şi Londra privind Brexitul s-a încheiat fără acorduri importante. Negociatorii din tabăra UE spun acum că discuţiile s-ar putea să dureze, pe capitole, mult mai mult decât estimaseră. Iar asta va fi în defavoarea noastră, a tuturor. Singura veste bună: se pare că englezii vor să le acorde europenilor cel puţin doi ani de liberă circulaţie pe teritoriul său, după Brexit.

Negocierile pentru Brexit dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii au început cu stângul. Motivul: negociatorii Bruxelles-ului, coordonaţi de Michel Barnier, n-au ajuns la nici un acord cu cei ai Londrei, conduşi de David Davis, asupra unor subiecte de mare importanţă, cum ar fi drepturile cetăţenilor după Brexit, graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord şi datoria britanicilor către UE, incluzând calendarul de plăţi aferent.

La acest ultim capitol - departe de a fi de acord cu varianta propusă de UE - David Davis a spus că nici măcar nu recunoaşte, la acest moment, suma pe care Bruxelles-ul o pretinde de la Regatul Unit şi nici modul de calcul prin care aceasta a fost obţinută. Cu toate acestea, în loc să propună o altă sumă de achitat, rezultată dintr-o variantă alternativă de calcul, englezii n-au făcut decât să chestioneze echipa Bruxelles-ului, pe toată durata negocierilor, cu privire la varianta care le-a displăcut, scria cotidianul Politico, în ediţia de vineri.

Iniţial, negociatorii Uniunii Europene sperau ca, cel mai târziu în luna octombrie, să încheie acest capitol de negocieri şi să deschidă un altul. Totul, în speranţa că discuţiile legate de „divorţ” se vor încheia cât mai repede şi vor lăsa loc altor discuţii, mai fructuoase, despre viitoarea colaborare în UE şi Marea Britanie. Perspectiva unor asemenea progrese pare acum îndepărtată.

Michel Barnier a declarat, în conferinţa de presă de după încheierea rundei de negocieri, că planul său era să identifice subiectele asupra cărora UE şi Regatul Unit sunt de acord, dar şi să înţeleagă de unde provin diferenţele de opinii dintre cele două state părţi reunite la discuţii. Englezii ar fi făcut însă imposibil acest plan, a mai spus Barnier.

Doi ani de liberă circulaţie

The Times scria, citând surse britanice care au preferat să îşi păstreze anonimatul, că, după Brexit, va exista o perioadă de doi ani în care cetăţenii Uniunii Europene vor avea drept de liberă circulaţie în Marea Britanie. Propunerea ar fi venit chiar din partea premierului Theresa May, care încearcă astfel să atenueze şocul prin care va trece economia britanică, odată cu ieşirea din UE. Purtătoarea de cuvânt a Theresei May nu a comentat informaţiile apărute, pe surse, în presă. Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019.

Poate fi revocat Articolul 50?

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona dă dreptul oricărui stat membru să se retragă din Uniunea Europeană, în urma unei decizii luate unilateral. După ce acest articol a fost activat de Marea Britanie, a apărut şi întrebarea: poate fi articolul revocat, odată ce a fost activat?

Comisia Europeană susţine că nu se poate... „Părintele” Articolului 50, fostul diplomat Lord Kerr, spune însă că există multe nuanţe în acest caz şi că se gândise încă de la început să introducă o clauză de care orice stat membru să se poată folosi când decide să se răzgândească şi să nu mai părăsească Uniunea Europeană. Kerr a mai declarat că a renunţat la introducerea unei astfel de clauze, în condiţiile în care i se spusese că, de vreme ce în Articolul 50 nu se menţionează clar că statul nu se poate răzgândi, înseamnă că aceasta o va putea face, fără probleme.

Citit 1809 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2017 21:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.