Trump cere Europei să preia sute de combatanţi ai Statului Islamic. Terorişti capturaţi, extrădaţi sau... eliberaţi

Trump cere Europei să preia sute de combatanţi ai Statului Islamic. Terorişti capturaţi, extrădaţi sau... eliberaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele american Donald Trump a cerut sâmbătă seară Europei să primească înapoi sute de combatanţi ai Stat Islamic, capturaţi în Siria, ameninţând că SUA vor fi forţate în caz contrar să-i elibereze, relatează dpa.

"SUA cer Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi altor aliaţi europeni să primească înapoi peste 800 de combatanţi ai ISIS pe care i-am capturat în Siria şi să-i judece", a scris preşedintele SUA, într-o serie de postări pe Twitter. "Califatul este gata să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forţaţi să-i eliberăm. SUA nu vor să vadă cum aceşti combatanţi ai ISIS se întorc în Europa, care este locul în care se aşteaptă să meargă", a adăugat Trump. "Facem atât de mult şi cheltuim atât de mult. A venit timpul ca alţii să iasă în faţă şi să facă treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem după ce victoria asupra califatului va fi sută la sută!", a mai postat el.

Postările sale pe Twitter intervin după ce vicepreşedintele Mike Pence a făcut apel la alte ţări să prea ştafeta în Siria, în contextul în care trupele americane se retrag. Pe marginea Conferinţei pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei că SUA vor ca alte ţări să ofere militari şi alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei. "Cerem altor naţiuni să ni se alăture şi să furnizeze resursele, sprijinul şi personalul necesare pentru a asigura zona şi a împiedica Stat Islamic şi oricare altă organizaţie extremistă să se ridice şi să-şi recucerească teritoriul", a spus el.

Trump a provocat îngrijorare în decembrie când a anunţat brusc că SUA îşi vor retrage trupele din Siria şi că gruparea Stat Islamic a fost deja învinsă. Criticii au avertizat că gruparea teroristă nu a fost învinsă şi că o retragere ar putea duce la o resuscitare, în condiţiile în care aliaţii SUA din regiune nu pot gestiona ameninţarea de unii singuri.

Forţele democratice siriene (SDF), o miliţie condusă de kurzi sprijinită de SUA, a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru înfrângerea grupării Stat Islamic în satul Baghuz, singura zonă pe care o mai controlează, în apropierea frontierei irakiene.

Există de asemenea temeri că, fără o prezenţă americană, Turcia ar putea lansa o ofensivă împotriva SDF, care este dominată de Unităţile de apărare populare kurde (YPG). Turcia priveşte YPG ca pe o ramură a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), împotriva căruia a luptat timp de patru decenii în sudul teritoriului său.

Citit 1902 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 16:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.