Rebelii sirieni au instalat un guvern de tranziție

Rebelii sirieni au instalat un guvern de tranziție
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Rebelii sirieni care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad au anunţat că l-au numit în fruntea guvernului de tranziţie pe Mohammad al-Bashir, care a condus până acum "guvernul de salvare" din fieful insurgenţilor Idlib, în nord-vestul Siriei, informează AFP.

Cu o zi înainte, Abu Mohammad al-Jolani, care conduce grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), aflat în fruntea coaliţiei rebele, a avut o întâlnire cu fostul prim-ministru Mohammed al-Jalali, pentru a "coordona tranziţia la putere". Parlamentul şi partidul Baas al preşedintelui demis i-au acordat sprijinul.

"Până acum, (...) HTS şi alte grupuri armate au transmis un mesaj pozitiv poporului sirian", a estimat ONU, înainte de anunţul numirii lui Bashir, născut în 1983, la Jabal al-Zawiya, în provincia Idlib.

Fostă filială siriană a Al-Qaida, grupul HTS susţine că a renunţat la jihadism, fără a convinge în mod real ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, care îl încadrează drept terorist.

Noul premier, Mohammad al-Bashir, a promis "stabilitate" şi "calm" poporului sirian epuizat de peste 13 ani de război, relatează AFP. "Este timpul ca acest popor să se bucure de stabilitate şi calm, să fie sprijinit şi să ştie că guvernul său este acolo pentru a-i oferi serviciile de care are nevoie", a declarat noul premier.

De asemenea, noul premier le-a cerut sirienilor din străinătate să se întoarcă în ţară pentru a permite Siriei "să prospere", într-un interviu publicat miercuri în cotidianul italian Corriere della Sera, relatează AFP. "Capitalul lor uman, experienţa lor vor permite ţării să prospere. Fac un apel către toţi sirienii din străinătate: Siria este acum o ţară liberă, care şi-a câştigat mândria şi demnitatea. Întoarceţi-vă în ţară! Trebuie să reconstruim, să renaştem şi avem nevoie de ajutorul tuturor", a declarat Mohammad al-Bashir.

El a recunoscut, de asemenea, în acest interviu că "modul de comportament greşit al unor grupuri islamiste a determinat numeroase persoane, mai ales în Occident, să asocieze musulmanii cu terorismul şi islamul cu extremismul", promiţând că drepturile tuturor confesiunilor vor fi respectate. "Semnificaţia islamului, care este 'religia dreptăţii', a fost aşadar denaturată. Tocmai pentru că suntem musulmani vom garanta drepturile tuturor persoanelor şi tuturor confesiunilor în Siria", a asigurat el.

Referindu-se la politica externă a noilor autorităţi siriene, Bashir a dat asigurări că "nu avem nicio problemă cu nimeni - stat, partid sau credinţă care au stat departe de regimul însetat de sânge" al lui Bashar al-Assad, a mai spus el.

"Peste 738.000 de sirieni s-au întors acasă în mod voluntar din 2016", a declarat marţi ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya, adăugând că 2.935.000 de sirieni încă trăiesc în Turcia.

De la începutul conflictului din Siria declanşat de represiunea demonstraţiilor pro-democraţie din 2011, peste 100.000 de persoane au murit în închisorile siriene, a estimat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) în 2022.

Citit 461 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2024 15:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.