Arderea vegetației a devenit „sport național”. Fenomen cu riscuri de poluare și pierdere de vieți

Arderea vegetației a devenit „sport național”. Fenomen cu riscuri de poluare și pierdere de vieți
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi de mirişti are în 2022 cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de asemenea evenimente, în doar două luni şi jumătate, a anunţat, luni, Garda Naţională de Mediu (GNM), care citează datele statistice ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

"În fiecare zi din 2022, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetaţie (...) Astfel, în primele 73 de zile ale acestui an, în perioada 1 ianuarie - 14 martie, au fost înregistrate 6.028 de arderi ilegale de vegetaţie şi mirişti, de 3,7 ori mai multe decât în perioada similară a anului anterior. De asemenea, potrivit ISU, în intervalul 1 - 14 martie 2022, s-a constatat o creştere semnificativă a intervenţiilor la arderile necontrolate (1.211 incendii), care au afectat o suprafaţă de aproximativ 4.630 hectare de teren, peste patru hectare fond forestier şi 19 hectare litieră", precizează instituţia. Potrivit sursei citate, au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

"Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ asupra solului. Astfel, am decis majorarea amenzilor contravenţionale pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 şi 100.000 de lei", a afirmat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieţi omeneşti, în judeţele Argeş şi Buzău, şi la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeş şi Maramureş, doar în primele două luni şi jumătate ale acestui an. Facem apel la oameni să înţeleagă că prin aceste incendieri îşi pun în pericol viaţa sau sănătatea proprie şi a întregilor comunităţi din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deţinătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă şi cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile", avertizează și gălățeanca Mărioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2022 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.