Marele pianist gălăţean Radu Lupu a încetat din viaţă

Marele pianist gălăţean Radu Lupu a încetat din viaţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Celebrul pianist gălăţean Radu Lupu a încetat din viaţă, duminică, la locuinţa sa din Elveţia, la vârsta de 76 de ani. Managerul său, Jenny Vogel, a declarat că artistul a murit din cauza mai multor afecţiuni de care suferea de multă vreme.

Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului "George Enescu", dar şi în presa occidentală. "Am aflat cu tristeţe de moartea maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului "George Enescu" şi un muzician magnific", este mesajul de pe pagina festivalului. Conform aceleiaşi postări, "incredibilul pianist şi compozitor român a câştigat în 1967 marele premiu al Concursului internaţional George Enescu".

Radu Lupu s-a născut pe 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu, iar la 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. A urmat liceul la Galaţi, apoi Şcoala Populară de Artă din Braşov, după care şi-a continuat studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, a primit o bursă de studii la Conservatorul din Moscova.

De-a lungul carierei, pianistul născut la Galaţi a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre si cei mai mari dirijori ai lumii. S-a retras în 2019, după ce a fost nevoit să anuleze mai multe concerte ca urmare a stării precare de sănătate.

"Viaţa liberă" l-a inclus pe Radu Lupu în seria de personalităţi locale "Gălăţeni care au uimit lumea": https://www.viata-libera.ro/diaspora/27443-galateni-care-au-uimit-lumea-radu-lupu

Citit 1913 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2022 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.