Primar acuzat că a recondiționat după bunul plac un monument istoric

Primar acuzat că a recondiționat după bunul plac un monument istoric
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

O statuie aflată în comuna Ghidigeni a devenit măr al discordiei între un fost locuitor al comunei și actualul primar. Omul îl acuză pe edilul localității de faptul că, în 2007, când s-a lucrat la reconsolidarea monumentului, a fost montată și o plăcuță pe care este trecut numele edilului în mandatul căruia s-a făcut reconsolidarea, în locul plăcuței cu numele sculptorului.

Pentru a-i lămuri pe cititorii "Vieții libere" despre starea de fapt a lucrurilor, am solicitat opinia celor implicaţi, precum şi a reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură Galați.

Monument al eroilor din Primul Război Mondial

Învățătorul Vasile Șușnea este originar din comuna Ghidigeni, județul Galați. Deși nu mai locuiește în comună, omul se simte legat de satul copilăriei sale și ne-a semnalat că nemulțumirea lui este determinată de faptul că pe monumentul situat în centrul comunei, datând din 1931, este trecut numele primarului actual, în locul elementelor esențiale și originale ale construcției. "Este un monument realizat de marele sculptor Gheorghe Leonida. Consider că actualul primar, Eugen Tăbăcaru, și-a bătut joc, grav de tot, de acest monument și i-a adus modificări neconforme", ne-a scris învățătorul.

Contactat telefonic, edilul comunei ne-a spus propria versiune. Acesta susține că în anul 2007 a fost nevoit să intervină pentru prima dată asupra stării monumentului, pentru că acesta se afla într-o stare avansată de deteriorare.

"Cu o firmă de la Galați am refăcut partea de jos a soclului cu un postament de marmură. Împreună cu constructorul de atunci, am stabilit ca la finalul operațiunii de refacere să adăugăm și o plăcuță pe care să fie trecut numele primarului în mandatul căruia s-a făcut reconsolidarea (n.r. - Eugen Tăbăcaru), precum și anul. Nu înțeleg de ce îl deranjează pe domnul învățător acest lucru", se apără edilul.

Acesta susține că monumentul are în continuare nevoie de o reconsolidare generală, situație pe care a semnalat-o și reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură Galați. Mai mult, acesta speră că în bugetul pentru anul viitor va reuși să includă și o sumă de bani pe care să o folosească în acest scop. "Ne dorim să îl reconsolidăm. Este imperios necesar acest lucru. Am semnalat reprezentanților de la Galați starea de degradare în care se află monumentul și vom găsi o soluție să ne ducem planul la capăt", ne-a spus Eugen Tăbăcaru.

Ce spun specialiștii

Cătălin Negoiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Galați, aduce lămuriri în disputa celor doi. "Monumentul eroilor sanitari din Primul Război Mondial - grup statutar, situat în comuna Ghidigeni, județul Galați, are regim de monument de for public și este protejat de Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public. Monumentul se află într-o stare avansată de degradare, Primăria Comunei Ghidigeni având inițiativa, încă din anul 2018, de a-l restaura. Prin corespondența purtată de-a lungul timpului cu reprezentanții Primăriei, instituția noastră a transmis toate informațiile necesare pentru realizarea categoriilor de intervenții la monumentul de for public.

Referitor la plăcuța din marmură, amplasată pe partea din față a soclului, pe care scrie «Renovat în 2007, Primar Tăbăcaru Eugen», instituția noastră nu a fost consultată la momentul amplasării acesteia. Intervenția primăriei asupra monumentului nu ne-a fost semnalată la momentul respectiv, Primăria având obligația, potrivit Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, să emită certificat de urbanism prin care să se solicite avizul Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public, din cadrul Ministerului Culturii. Pentru lucrările realizate în anul 2007, conform legii, sancțiunile s-au prescris după doi ani de la realizarea acestora", ne-a explicat Cătălin Negoiță.

Citit 2243 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.