Bani serioși „pompați” anul trecut în agricultura gălățeană

Bani serioși „pompați” anul trecut în agricultura gălățeană
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Finalul de an 2022 a însemnat și efectuarea viramentelor aferente despăgubirilor la culturile calamitate înființate în toamna anului 2021 de fermierii gălățeni. Conform datelor centralizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ), sumele acordate cu titlu de despăgubiri au ajuns la aproape 52,3 milioane de lei, din care marea majoritate, mai exact 41,19 milioane de lei, reprezintă compensarea pierderilor la culturile de grâu, înființate pe 39.113 hectare în județ.

În rest, 6,6 milioane de lei au fost ”dirijate” către culturile de orz, iar circa 3,68 milioane de lei către cele de rapiță, celelalte suprafețe însămânțate în toamna anului 2021 ce au beneficiat de despăgubiri, într-un cuantum maxim de 1.500 de lei/ha, fiind cele de orzoaică, rapiță, ovăz și secară. Per total, peste 49.857 de hectare de culturi arabile de toamnă au fost declarate calamitate în județul Galați.

În altă ordine de idei, eforturile financiare ale DAJ Galați, din bugetul Ministerului Agriculturii, s-au concretizat și prin acordarea ajutorului de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate, în valoare de peste 76,8 milioane de lei pe parcursul anului 2022. Din acest total, 55,76 milioane de lei au reprezentat sprijinul pentru culturile de tomate din ciclul I de producție, pentru un număr de 3.757 de beneficiari, diferența fiind dată de ajutorul de minimis de care au beneficiat 4.260 de legumicultori gălățeni în ciclul II de producție, la culturi de tomate, ardei gras, ceapă verde, spanac și salată.

Conform șefei DAJ Galați, Doina Ragea, alți 51 de fermieri gălățeni au beneficiat anul trecut de ajutor de minimis și la culturile de struguri, cartofi și usturoi, valoarea decontărilor efectuate către aceștia totalizând peste 630.000 de lei.

Nu în ultimul rând, 15 beneficiari eligibili au obținut granturi guvernamentale în valoare de 6,31 milioane de lei, fiind vorba despre operatori economici ce activează în industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, produselor lactate, precum și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Citit 1051 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.