Ce şanse de dezvoltare mai are un municipiu aflat în faza de şantier

Ce şanse de dezvoltare mai are un municipiu aflat în faza de şantier
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Municipiul Tecuci arată ca un șantier, iar ultimul recensământ al populației și locuințelor (RPL) este egal cu zero.

Prima constatare este absolut evidentă, iar cea de-a doua afirmație îi aparține primarului Lucian Costin, cu care am avut o discuție, la fața locului, la finele săptămânii trecute.

Edilul șef al Tecuciului crede, referitor la rezultatele recensământului, că "ne păcălim unii pe alții, dacă facem recensământ și îi trecem la o adresă la care mai stă doar o bătrânică pe toți cei care mai au acte acolo". În ceea ce privește strict municipiul din nordul județului, edilul-șef tecucean estimează că în oraș locuiesc doar circa 30.000 de persoane, "asta cu tot cu cei care migrează, inclusiv studenți și toți cei care locuiesc în Tecuci doar câteva luni pe an", în timp ce datele oficiale ale RPL 2021 arată că ar fi 32.801 locuitori. 

De aici, și discuția referitoare la alocarea fondurilor pentru dezvoltare, iar Lucian Costin se declară nemulțumit de modul în care au fost împărțiți banii prin Programul de Investiții "Anghel Saligny", noul PNDL. "Dai într-o comună mică șapte, opt, chiar zece milioane de lei pentru drumuri, apă și canalizare, iar la Tecuci aloci 20 de milioane. Păi, peste 20 de ani, comuna va fi goală, iar Tecuciul încă mai are o șansă, pentru că poate fi un pol de dezvoltare. Și atunci, pentru cine te zbați?", se întreabă, retoric, primarul tecucean, într-o recentă discuție pe care am avut-o în sediul municipalității, el însuși un adevărat șantier.

Pe de altă parte, toate zbaterile din ultima vreme au la bază o chestiune cât se poate de simplă. Timp de 30 de ani, Tecuciul a fost văduvit de investiții, cel puțin în infrastructură, din lipsă de fonduri sau din lipsă de altceva ce poate fi numit, simplu, management, iar acum trebuie făcute cam toate. "În exercițiile financiare precedente, doar câteva proiecte au fost câștigate pe fonduri europene. Prea puțin, alții au înflorit și acum vrem să reducem decalajele. Va dura. Dacă joci Solitaire și aștepți să vină fondurile, nu o să se întâmple niciodată așa ceva", a pus degetul pe rană Lucian Costin.

Pe o listă a obiectivelor de investiții prinsă în bugetul orașului pentru acest an, apar extrem de multe artere de circulație pe care urmează a fi continuate lucrările, circa 40, inclusiv zone interblocuri, valoarea estimată în 2023 de municipalitate fiind de peste 46 de milioane de lei. În plus, am identificat numeroase proiecte depuse și care au obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), printre care renovarea integrată a două blocuri de locuințe cu nu mai puțin de 28,7 milioane de lei sau construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri, investiție evaluată la peste 10 milioane de lei.

Bugetul Tecuciului ar putea ajunge la 40 de milioane de euro

Aflat în mijlocul disputelor politice, împrumutul contractat mai demult de municipalitatea tecuceană își produce, în prezent, efectele. Nu trebuie uitat că, anul trecut, Tecuciul a fost ultima localitate finanţată din țară, cu bugetul aprobat în luna iunie, unul dintre motivele întârzierii fiind chiar acest credit bancar.

”Împrumutul a fost votat în luna martie 2020, iar în 2021 am încheiat contractul de finanțare. Apoi, în iunie 2022, bugetul a cuprins și acest credit. El are o dobândă de 2,5% plus ROBOR, una de bun-simț. Până în prezent, am folosit deja 6,5 milioane de lei, dar, în acest an avem un buget ce a ajuns la 30 de milioane de euro. De altfel, multe dintre proiectele semnate prin PNRR nu erau definitivate la momentul aprobării bugetului și estimăm că ne vom închide undeva la 40 de milioane”, conform unei actualizări făcute de primarul Lucian Costin.

În plus, edilul-șef din Tecuci apreciază că, din momentul deschiderii altor axe de finanțare, pe noul Program Operațional Regional (POR) vor putea fi depuse proiecte ale municipalității ce însumează alte 20 de milioane de euro. ”O să reabilităm clădiri monument, toată zona centrală a municipiului, acolo avem și un parc pe care dorim să-l punem în valoare. În plus, tot prin POR, dorim să intrăm și în zona de eficiență energetică a blocurilor de locuințe”, spune același Lucian Costin.

Un alt obiectiv de reabilitare menționat este și fosta centură, o stradă cu adevărat ”bombardată” de traficul greu care a aglomerat orașul timp de decenii. ”Asta este situația, Tecuciul va fi, mulți ani de-acum încolo, un veritabil șantier. Fără acest disconfort nu se poate progresa”, a mai transmis primarul ales în septembrie 2020. 

Funcționarii tecuceni nu vor mai plimba hârtiile

După restructurare, în aparatul Primăriei din Tecuci urmează digitalizarea. Conform datelor prezentate cotidianului nostru de primarul Lucian Costin, din schema administrației municipale au dispărut 19 funcționari din 120, unii de bunăvoie, în timp ce alții au plecat prin metode ”specifice”. ”Când am venit în primărie, un certificat fiscal pentru un operator economic se obținea în 48 de ore. Altfel, certificatul, știți prea bine, este necesar atunci, pe loc. Asta, teoretic, dura două zile, pentru că fiecare solicitant știa pe cineva... Acum se eliberează de drept pe loc, după ce am modificat procedurile. La fel era și cu înmatriculările și radierile de autovehicule și a fost nevoie să schimbăm lucrurile”, descrie primarul tecucean cum funcționează ”pârghiile” în administrația publică locală. În plus, Lucian Costin nu vrea să mai vadă documente plimbate între birouri. ”De la 1 martie, toate documentele între departamente vor circula doar în format electronic. Avem semnătură digitală, avem tot ce ne trebuie. Bun, toate astea mi-au adus antipatie și lumea opune rezistență, dar așa va fi de-acum încolo”, mai spune primarul tecucean. 

Baza sportivă, în curs de finalizare

În urmă cu aproape doi ani, pe 10 martie 2021, Compania Națională de Investiții a atribuit contractul pentru construirea noului Stadion Municipal din Tecuci, la o valoare de 4.942.358 de lei. Este vorba despre o bază sportivă cu o suprafață de joc de 105x68 m (omologare UEFA), 500 de locuri pentru spectatori, cu vestiare, parcare autovehicule și autocare, dar și un teren multifuncțional pentru handbal, tenis, baschet și volei. În noiembrie anul trecut, lucrările se aflau la un stadiu de 70%, iar la începutul lunii februarie 2023 au fost făcute primele probe la nocturna bazei sportive. Primarul Lucian Costin promite finalizarea în acest an.

 

 

Citit 6155 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2023 08:02

2 comentarii

  • postat de MM
    Marți, 21 Februarie 2023 13:52
    5.13.203.***
    Pt @tecucean,
    Este adevarat ceea ce afirmi "Nu se poate dezvoltare fără deranj!"
    Dar totusi, cand vezi ca acea dezvoltare, deranjeaza cu mult peste termenul de finalizare prevazut in contract si pretul lucrarii se suplimenteaza la fiecare prelungire de finalizare, ce mai zici?
    Ce zici despre aces
    0
    0
  • postat de Un tecucean
    Marți, 21 Februarie 2023 12:51
    82.79.152.***
    Nu se poate dezvoltare fără deranj! După mulți ani, in sfârșit se mișca ceva la Tecuci.. trebuie sprijinit primarul, nu căutat nod in papura la orice asa cum face opoziția.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.