Săptămâna patimilor. Astăzi, pilda smochinului neroditor

Săptămâna patimilor. Astăzi, pilda smochinului neroditor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru a-i pregăti pe creștini de Înviere, Biserica a rânduit, săptămâna aceasta, curățenie prin post  și rugăciune.

Iar pentru ziua de luni, când Iisus - înconjurat de apostoli în cetatea Ierusalimului - se pregătea El însuși de martiriu, s-a ales drept cuvânt de luare-aminte pilda smochinului neroditor. Ce semnificație are această pildă? Deniile, postirea și ruga.

În duminica Floriilor, Iisus intrase în templu furios. În furtuna mâniei Lui, „a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei” și i-a dat pe toți afară, spunându-le „Scris este: Casa Mea, casă de rugăciune se va chema; dar voi ați făcut-o peșteră de tâlhari”. Predicând apoi miilor de israeliți adunați să audă cuvântul Domnului, Iisus le-a zis parabola smochinului neroditor.

 Și le-a spus pilda aceasta (Luca, 13: 6-9): „Cineva avea un smochin sădit în via sa și a venit să caute rod în el, dar n-a găsit. Și a zis către vier: «Iată, trei ani sunt de când vin și caut rod în smochinul acesta și nu găsesc. Taie-l; de ce să ocupe locul în zadar?» Iar el, răspunzând, a zis: «Doamne, lasă-l și anul acesta, până ce îl voi săpa împrejur și voi pune gunoi. Poate va face rod în viitor. Iar de nu, îl vei tăia.”"

Biserica ortodoxă, în același sens al credinței (rodul) care salvează, a ales un alt pasaj evanghelic pentru a ilustra învațătura din lunea Săptămânii Pătimirilor.

Marcu, 11:12-14, „...ieșind ei din Betania, El a flămânzit. Și văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va găsi ceva în el; și, ajungând la smochin, n-a găsit nimic decât frunze. Căci nu era timpul smochinelor. Și, vorbind, i-a zis: «De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce.» (...) Dimineața, trecând pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcini. Și Petru, aducându-și aminte, I-a zis: «Învățătorule, iată, smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.»”

Ce a vrut Iisus să spună prin aceste pilde este ușor de înțeles tot din cuvintele Lui:

Ioan, 15:1-6. „Eu sunt adevărata viță, iar Tatăl Meu este vierul. El taie din Mine orice mlădiță care nu aduce rod și curăță orice mlădiță care aduce rod, ca să aducă și mai mult rod. Acum, voi sunteți curați, din pricina cuvântului pe care vi l-am spus. Rămâneți în Mine și Eu voi rămâne în voi! Așa cum mlădița nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi nu puteți, dacă nu rămâneți în Mine.

Eu sunt vița, iar voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în Mine și în care rămân Eu aduce mult rod, pentru că despărțiți de Mine nu puteți face nimic. Daca cineva nu rămâne în Mine, este aruncat afară, ca o mlădiță, și se usucă; acestea sunt adunate, aruncate în foc și arse.”

Cu alte cuvinte, Iisus își asumă martiriul morții îngrozitoare prin crucificare dar, totodată, le arată oamenilor că, dacă vor crede în El și în misiunea Lui, vor avea acces la Dumnezeu, iar credința le va aduce toate roadele pe care le vor voi:

Marcu, 11:23-24. „Aveți credința în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: «Ridică-te și te aruncă în mare», și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.”

Creștinii sunt chemați să postească peste zi și să mănânce de cină de-abia după slujba deniilor. Denia este o slujbă de dimineață care se săvârșește seara și are menirea de a aduce lumina în întuneric.

Postind, oamenii își curăță trupul, slujba le va curăța și sufletul, iar ruga îi va aduce mai aproape de Tatăl și Fiul.

Citește și SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Citit 1104 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.