Mai în glumă, mai în serios. Habotnicia și intoleranța merg mână în mână

Mai în glumă, mai în serios. Habotnicia și intoleranța merg mână în mână
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Am publicat, zilele acestea, un articol care se intitula "Cu Dumnezeu înainte, pe coate și genunchi".

Cum era de așteptat la o referire care vizează religia, am primit zeci de comentarii. Cea mai mare parte pozitive, multe dintre ele pline de umor și omenie. M-a deranjat însă un cititor, căruia vreau să-i răspund aici.

Domnule dragă, prietene, cuvintele pe care mi le-ai scris, vorba Brigăzii Diverse, "ne doare". De mult nu m-am mai întâlnit cu un ton atât de vehement, într-o luare de atitudine pe marginea unui subiect oarecare. Cred că, dacă îți eram la îndemână și asta n-ar fi fost o infracțiune gravă, mi-ai fi dat cu ceva în cap doar pentru că am o altă opinie decât tine.

M-ai făcut în toate felurile, dar cel mai mult m-a deranjat că m-ai făcut incult; or, eu nu sunt așa. Am făcut carte pe vremea când se învăța cu adevărat. Iar ceea ce am aflat din școlile absolvite (muzică și litere) mi-a deschis orizontul frumosului, al binelui, al toleranței, al compasiunii, al prieteniei, al legăturii unice, indisolubile și strict personale cu ceea ce tu consideri a fi un Dumnezeu răzbunător, iar eu consider a fi inteligența creatoare universală, de la care emană Legea, Iubirea și tot ce este bun și ne-bun, ființă cu care eu sunt unul.

M-ai făcut să-mi aduc aminte de cruzimile, torturile, războaiele, terorile, masacrele comise în numele lui Iisus, după principiul prost interpretat "cine nu este cu noi este împotriva noastră" (Marcu, 12.30, preluat de Vladimir Ilici Lenin).

Omule, mă gândesc că, în intoleranța și habotnicia ta religioasă, dacă ai fi trăit în Evul Mediu, oricând între secolele IV-XVIII, ai fi făcut parte din hoardele așa-zișilor creștini care, în numele unui Învățător blând, bun, pacifist, ai fi comandat sau comis oricare dintre cruzimile de mai sus. Or, același Iisus a spus "iubește-ți aproapele ca pe tine însuți".

De aceea mă bucur că nu ne aflăm în Evul Mediu și că nu ai posibilitatea de a fi intolerant decât cu vorba, nu și cu fapta. Să fii zen!

Citit 2658 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2023 07:10

11 comentarii

  • postat de Vasile
    Marți, 22 August 2023 21:33
    86.123.72.***
    Geos, dar zicala “cu capul gol dar cu basca” (ma rog, in cazul tau basca a fost inlocuita de palarie, pare-se) tu stii cui i se atribuie?
    0
    0
  • postat de Gigel
    Marți, 22 August 2023 18:34
    5.13.128.***
    Mila de animale: le arunca laturile lor, paste cu morcov si usturoi.Iubitori de animale ce sa mai vorbim.Acum ceva timp am gasit in scara blocului un catel vai de el si am sunat la o asociatie unde a raspuns foate intepat o duduie ca ea e in concediu si putea sa nu raspunda.Dar sa donam fara numar.
    0
    0
  • postat de Geos
    Marți, 22 August 2023 13:49
    5.2.205.***
    "Prosti dar multi" (imi scot palaria in fara celor ce stiu cui ii e atribuit citatul) e "pohta ce au pohtit" mai marii de dupa '89 si BOR a livrat si livreaza "fara numar" asigurand masa de manevra atat pentru interesele politicienilor cat si pentru cele personale.
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 22 August 2023 13:06
    93.122.249.***
    Afecțiunea exagerată față de animale în dauna compasiunii față de oameni e simptom,pisi!Tu CREZI că ai sufletul încărcat de iubire în sens filosofic dacă îți golești farfuria de resturi pe balcon pentru pisicile din fața blocului...Nu moare nimeni în chinuri,vezi-ți de treabă,existența ta e tragică
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 22 August 2023 13:01
    93.122.249.***
    Pentru că este ILEGAL,Laura!Dacă ar exista lege în țara asta....Dacă nu ai cu ce să-ți umpli viața,duci/donezi la adăpost specializat,nu în casă și nici în fața blocului,pentru că e ILEGAL.Dacă nu trântești și un Doamne-ajută după ce mă blestemi că nu iubesc pisicile din bloc ori de pe stradă...
    0
    0
  • postat de laura
    Luni, 21 August 2023 18:37
    5.13.170.***
    Pentru"eu"
    De ce e nebuna una care creste 10 pisici?Pentru ca e miloasa si are atata minte incat realizeaza ca pisicile nu pot munci pt hrana,nu gasesc hrana si daca nu le da un om bun mancare mor in chinuri? Cei care nu isi permit sa creasca un copil sa nu il faca,nu sa astepte pomana:)
    0
    0
  • postat de Stefan
    Luni, 21 August 2023 18:32
    5.14.141.***
    Bine că in țara asta, orientarea sexuală se poate manifesta prin parade publice, dar nu îți poți manifesta religiozitatea pentru că te ironizează tot felul de jurnaliști, care având o spoială de cultură, se cred somități academice cu dreptul de a judeca pe ceilalți
    0
    0
  • postat de AUGUSTIN
    Luni, 21 August 2023 10:35
    5.14.148.***
    Cultura te educa sa respecti pe cei din jur indiferent de religie, culoarea pielii, obiceiuri și tradiții.A fost o aroganță sa generalizezi la nivelul întregii religii, un caz izolat de manifestare a unei penitențe auto-impuse.Alt aspect, este ca nu i se pot imputa BOR masacrele comise de B.Catolica
    0
    0
  • postat de eu
    Luni, 21 August 2023 07:49
    109.97.54.***
    Stați să vedeți ce bine merg în aceeași frază blestemele adânci și iubirea față de animale! Ce afurisenie pe 3 generații primești dacă îi spui că e nebună uneia care crește 10 pisici dar nu dă un caiet la un copil amărât ...
    0
    0
  • postat de analfabet functional
    Luni, 21 August 2023 07:40
    217.63.67.***
    Dle Iulian,
    Articolul a fost scris pentru a refula impotriva acelui neispravit care v a jignit.
    Va rog sa scrieti si unul pentru cei multi care va sustin si aproba acel articol.
    VA CER ASTA PENTRU A ARATA CA SUNTETI IMPARTIAL.
    0
    0
  • postat de ICTosca
    Luni, 21 August 2023 07:37
    5.13.143.***
    ... Este stiut ca teroristii Isis sunt mai credinciosi decat insusi Profetul Mahomed, ca popii sunt mai pacatosi decat cel ce fura din cutia milei, ca prostii sunt mai periculosi decat inventatorul dinamitei...ca romanii sunt mai parsivi si mai vanduti banilor decat ultimul fanariot...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.